Poklad Daltonových

Daltonové znovu na scéně! Tentokrát (jako obvykle) nejprve uprchnou z vězení, avšak jen proto, aby se kupodivu snažili vší silou vniknout do jiného vězení, které se (pro upřesnění) nachází v Red Rock Junction. Jsou totiž přesvědčeni, že je v něm ukrytý poklad čítající 100 000 (pravých) dolarů. To, že v příběhu znovu vystupují Daltonové, koření celý děj řadou jak tradičních, tak i nových a neokoukaných gagů. K těm tradičním patří Averelova nebetyčná hloupost a neutuchající chuť k jídlu a výbuchy vzteku cholerického Joe Daltona. K neokoukaným gagům patří například přepadení banky, při kterém musí Joe čekat, až na něj dojde řada u okénka, lup čítající řádný balík falešných třídolarových (!) bankovek, jakož i krádež čtyř nádherných vraníků z pohřební služby, kteří jsou zvyklí pouze kráčet pomalým smutečním krokem.

poklad_daltonovych_obalka.jpg

Neotřelých nápadů je ovšem v tomto albu celá řada. S požitkem jsem si vychutnal například „Jemné metody, jak odradit vězně od útěku“ v úvodní sekvenci, nepovedený signál pro zastavení palby, který falešně zatroubí jistý vojín Armstrong, či „popravu“ Lucky Luka těsně před rozuzlením celé zápletky. Lucky Luke zde zůstává konstantně nad věcí, kouří stále jako fabrika, popíjí pivo s pěnou a když není zbytí, dokáže statečně hledět smrti do tváře. Kritizovat si jej dovolí jen jeho věrný kůň, nikdy se však nedočká odpovědi. Obálka alba vhodně připomíná hlavní činnost, které se věnují Daltonové v tomto příběhu. Je s podivem, že je od pracných kopání tunelů a dalšího trmácení neodradí ani opakované nezdary, s nimiž se setkává jejich často heroická dřina.

poklad_daltonovych_uk1.jpg

Příběh o „honbě za pokladem“ nakreslil Morris svým tradičním stylem na pomezí realismu a karikatury. Za povšimnutí stojí velké, skobovité, protažené, eliptické, orlí a jiné nosy, které s oblibou kreslí svým postavám i postavičkám. Pouze Lucky Luke má tu čest se honosit nosem umírněně zaobleným.

Na scénáři k tomuto albu spolupracoval s Morrisem belgický scénárista a příležitostný kreslíř Vicq (1936-1987), mimo jiné autor mnoha scénářů ke komiksům publikovaným převážně v časopisu Spirou. Napsal například texty k sériím Le Vieux Nick, La Ribambelle, Boule et Bille a Gaston Lagaffe. Spolupracoval rovněž s časopisem Tintin; psal zde scénáře ke Gregovým sériím Constant Souci, Zig et Puce a Les As.

poklad_daltonovych_uk2.jpg

Doufejme, že si série udrží i nadále úroveň, které se jí podařilo dosáhnout v době, kdy scénáře psal René Goscinny.

Lucky Luke #16: Poklad Daltonových
Autoři: Morris (Maurice De Bevere) a Vicq (Raymond Antoine)
Egmont ČR, 2009
záznam v comicsdb