Hrnec nových komiksů: Brutální, jemné i namyšlené

Rekapitulaci novinek, které vyšly během komiksfestového týdne, začneme magazínem Brutto. Mezi jeho autory jsou čerství majitelé letošních cen Muriel Jiří Grus (příběh Hrnec) a srostlá dvojka Vojtěch Mašek/Džian Baban (ti přišli s Hankou). V neposlední řadě (protože jsou sešity oddělené, takže si je můžete dát klidně vedle sebe) stojí Magda Lely Geislerové.

Nakladatelství Labyrint vydalo také obligátní festivalový katalog a navíc k němu přibalilo DVD s krátkými animáky. Mimo jiné od Lewise Trondheima a Maxe Anderssona, držitelů Čestných cen Muriel.

Plně se rozběhla distribuce Havraního speciálu Aargh!u, křest nádherné výtvarné publikace proběhl včera během Komiksové soboty.

Hledat jehlu v kupce sena je možná otrava, ale najít zajímavý titul v malém nakladatelství Sýpka není problém. Tomáš Chlud právě vydal třetí – českým čtenářům představuje španělského autora Davida Rubína, který zná Čajovnu u malajského medvěda a nebojí se ani supermanů, jak dokazuje nejen v povedené povídce Otoč klíčem.

Mimo festivalové dění se válel líný Garfield, název 28. sešitu slibuje Tuny zábavy.

Nebude od věci připomenout si i Mechanickou Maggie, protože teprve v pokračování s názvem Holka z H.O.P.P.E.R.S. se Jamie Hernandez vrací k některým rozjetým zápletkám a dovádí je do konce. Holky ze série Love and Rockets jsou zkrátka zpátky.

Zato se slečnami z titulu (i s) Pupíky se setkáváme poprvé. Komerční hit z Francie vydalo albatrosí křídlo COOBOO, což je „trendy nakladatelství především pro teenagery“. Svazek s podtitulem Nejseš nějaká namyšlená? je o příhodách tří náctiletých kamarádek a rozhodně se vejde mezi mantinely ohraničující věk cílové skupiny. Jste-li třináctiletá slečna, určitě doporučujeme.

Brutto, katalog KomiksFEST!u 2009, Aargh! Havraní speciál, Čajovna u malajského medvěda, Holka z H.O.P.P.E.R.S., Garfield 28, Pupíky