Muriel a oranžová smrt konečně vyjde tiskem!

Muriel a oranžová smrt

Díky nezdolnému úsilí Pavla Heriana, znalce díla Káji Saudka, a organizačním i diplomatickým schopnostem Ondřeje Müllera ze společnosti Albatros Media, a. s., se po neuvěřitelných 40 letech podaří vydat druhou část velkolepého komiksového eposu o krásné lékařce Muriel.

Ten si na sklonku 60. let vysnili scénárista Miloš Macourek a kreslíř Kája Saudek. Do roku 1970 stihli připravit dvě více než stostránková barevná alba s Muriel v hlavní roli, nastupující normalizace ale vydání jejich komiksové ságy zabránila. Z první knihy nazvané Muriel a andělé ještě v roce 1969 stačila vyjít krátká černobílá ukázka v časopise Mladý svět, pak se ale nad celým projektem na více než 20 let zavřela voda. Po sametové revoluci se podařilo vydat první díl z diafanů, jež vznikly už na přelomu 60. a 70. let, originály druhé části pojmenované Muriel a oranžová smrt se však nepodařilo zkompletovat. A protože komiksový boom počátku 90. let záhy skončil, zůstalo druhé pokračování Macourkova a Saudkova eposu u ledu. Situace se znovu změnila teprve po nástupu nového tisíciletí.

S nově probuzeným zájmem o komiks se opět objevily snahy Muriel a oranžovou smrt vydat. Ze sto padesáti originálů se nakonec nepodařilo dohledat pouze stránky, jež lze spočítat na prstech jedné ruky – ty budou v knize nahrazeny původním Macourkovým scénářem. Publikaci vydá společnost Albatros Media, a. s., 7. prosince 2009 v rámci své divize Plus. Barevné album formátu 24 x 24 cm o 168 stranách bude mít vázaný hřbet s přebalem a bude stát 499 Kč. Vedle vlastního komiksu bude kniha obsahovat i doslov podrobně líčící zrod tohoto klíčového díla českého komiksu.

UPDATE 3. 12. 2009: Přihodili jsme náhled obálky a ukázky.

Muriel a oranžová smrt obálka Muriel a oranžová smrt ukázka 1

82 komentářů u „Muriel a oranžová smrt konečně vyjde tiskem!“

  1. Neuvěřitelné. Po rozhovoru s Patrikem Saudkem před pár týdny jsem v nic takového nedoufala.

  2. Albatros nám dělá radost, po Thorgalovi další dobrá zpráva

  3. Tak je to skutečně pravda! Bomba!!! Jen ta cena oproti předchozímu dílu celkem stoupla (10 korun…).

  4. Když se podíváte na aukro,za kolik se prodává Muriel a andělé(1000.-kč-1500.-kč),tak se ty ceně nemůžete divit.Kdo by dneska nechtěl vydělat,že?

  5. panebože konečně!!!! to je ostuda největšího rázu, že to tak dlouho trvalo, vydavatelé jsou zbabělci. hlavně že vycházejí nesmysly typu Emily Strange, a zásadní díla českýho komiksu jsou u ledu. Víc Saudka, a nejlíp všechno, do mrtě!!!

  6. souhlas s mortenem. pokud vím, tak se vydalo skoro všechno, co vycházelo v ohníčku, abc atd., ale proč někdo nevydá lipse tulliana, pepíka hipíka a další pecky? tyhle věci ze 60. – 70 . let nejsou (pokud vím) ztraceny a pokud se vydává a prodává úplně všechno, tak nechápu proč se nevydává MISTR???? co brání vydat v pevné vazbě a na křídovém papíře veškeré saudkovy komiksy? a o zájemce by snad nouze nebyla, pokud se mistrovy staré, špinavé a počmárané komiksy prodávají za tak nehorázné částky v antikvariátech .)

  7. třeba se Albatros rozhodne vydat vše až na základě prodeje, kdoví jak je to s právama. A hlavně, Kája je dosud naživu, prodělal před 3 lety mrtvici a nikdo neví jak to s ním vlastně je? Muriel a andělé někde mám, ale už ani nevím kde, takže bych si to dal taky na křídě. Lips Tullian pokud vím vyšel před cca 6 lety jako album, i Arnal, ale to je tak zatím vše. Určitě by byla dobrá i znovu vydaná epizoda Modrá hlína, nebo jak se to jmenovalo od Foglara.. Prostě udělat sebrané komiksové sešity. Hej spáči nakladatelé, využijte boom komiksu a do toho kurva!!!!

  8. morten: Ta modrá rokle včetně obou pokračování (Ztracený kamarád a Jeskyně Saturn) vyšly ve sborníku Svorní Gambusíni. Ale absolutní nářez by byl, kdyby se vydaly ty komiksy znova, samostatně…a nebo naopak všechny Saudkoviny v jednom obřím sborníku.

  9. Teda pane Herian, klobouk dolu,  zasloužíte nejvyšší řád ceny Muriel!

  10. no já myslel, že by se moh vydat ten lips tullian, co vycházel na začátku sedmdesátých let v mladém světě na pokračování, ne ten, co vyšel nedávno v pevný vazbě … podle mě má smysl, kdyby někdo vydal sebrané komiksy v v jedné knize. takhle po jednom a se s fušovaným kolorováním to není dobrý …

  11. morten a spol.: Proč myslíte, že se  asi Sudek nevydává, vy Einsteini? Kvůli právům. Od té doby, co Kája upadnul do kómatu, se z jeho tvorby nevydalo prakticky nic. Situace kolem práv je natolik složitá, že prakticky brání jakémukoli publikování. To, že vychází Muriel a OS je (imho) ze strany nakladatele husarský kousek. A ukrutnejm pindům o zbabělosti a hlouposti nakladatelů se musím od plic zasmát!

  12. holub: pokud si do toho vidíš nejlíp, tak by stálo za osvětlení tvého výroku, že "situace kolem autorských práv je složitá, že prakticky brání jakémukoliv publikování", které je dosti vágní a nevysvětluje  proč  nakladatelé (až na pár ukázek v aarghu!) jeho dílo nevydávali.

  13. myšleno, proč tedy nebyl publikován před tou tragédií ? …(vyšel samozřejmě ještě zlatý kůň, lips tullian a arnal, hnusně kolorovaný, ale to je dost málo vzhledem k tomu, co pro český komiks znamená)

  14. Co je zajímavý, že ty tři alba co vydal Egmont 2002,2003 skončila roce 2005 v levných knihách za 29 Kč. 

  15. Já dnes byl v Albatrosu a první výtisk Oranžový smrti držel v rukách. Od pondělí se to prodává! Pánové a dámy, ta věc je lepší než si dovedete představit!!!! Naprostá bomba, doslovně. Je neuvěřitelný, že to 40 let leželo u ledu. Co se týče autorských práv Brakowič má pravdu . Muriel a andělé nelze vydat protože na to prý má práva někdo jinej. Je to bizar, když si člověk uvědomí, že Kája ještě před 5 lety chodil úplně bez peněz jak bezdomovec a chlastal krabicový víno (viz Živel 21 intw) a ted za jeho života, byť je stále v už 3 roky v komatu nebo co, kolem něj začíná ten pravej hyenismus. Ale to je problém všeobecně, proč myslíte, že si nikde na DVD nekoupíte Jiřího Trnku nebo karla Zemana? Dědici!!!! Všichni studovali práva a jen blokují kulturní dědictví. Nebo Burian, všechno je zablokovaný. Trnku i Zemana koupíte komplet za 8 000 na nějakým japonským webu. Tady hovno. 

  16. Ale ještě k vydavatelům: Saudka tady má smysl vydávat, nechápu ale, že se to dělalo tak amatérsky byt v grafických novelách, je to špatnej koncept, naprosto bez marketingovýho backgroundu. Sebraný komiksy je jedinej způsob jak to prodat. Problém je, že Saudek všechno zřejmě rozprodal, aby přežil. 

  17. hmm ten zivel 21 si musim zohnat (jednak mam rad zivel a druha vec osud saudka ma zaujima…) ale nechce sa mi verit ze bol na tom az tak zle…

  18. no já nejvíc obdivuju jak Saudek pracoval s letteringem. to dava tem komiksum neskutecnej smrnc. uz abych to mel v ruce

  19. Kaju Saudka znam osobne,je strasne,co se mu stalo…..ted bohuzel jen preziva a ceka se na zazrak.Moc bych mu pral at se uzdravi-byl jsem u nej castym hostem a vzdy mi vysel vstric a byl velice pratelsky.Myslim si,ze ted Albatros bude tlacit na vydavani dalsich komiksu.Bude to hukot a zrejme se to na pultech moc neohreje…..Marek

  20. Ahoj. Bohužel musím prodat komiks Káji Saudka Muriel a andělé. Cena je 2000 kč.

  21. to Wenna: Hm, to je vtipný, já jsem to před rokem koupil v antikvariátu za 100,-kč, podotýkám že v dobrém stavu:-/

  22. cena komiksu Muriel a andele se pohybuje na Aukru kolem 600-1400kc.Jestli jste ho koupil za 100kc,tak to byla super koupe…ms

  23. To očividně, nejlepší je, že jsem si ho nejdřív vůbec nevšiml a upozornila mě na něj až manželka:-)

  24. Srdečně zdravím všechny přispěvatele. Jsem opravdu velmi potěšen, kolik má Kája stále příznivců i nadšeným očekáváním jeho komiksů. Bezesporu si to zaslouží. Dnes proběhl křest OS a zítra bude na pultech, tak můžete vyrazit pro super Ježíška. A doufám,  že nikdo nebude zklamaný. Možná se nepovedlo úplně všechno na 100%, ale knize se rozhodně věnovala – na dnešní poměry – nadstandardní péče. Díky všem za milá slova i za podporu a hrr na ně. Tedy vlastně pro NI. I prodejnost je jedním z důležitých faktorů pro případné vydání dalších Kájových komiksů. Pokud tomu budou okolnosti a všichni zainteresovaní nakloněni, můžeme se doufám těšit na další Kájovy pecky. Na kvalitní vydání toho čeká ještě opravdu dost! 

  25. Já jsem byl na křtu a poté jsem už s koupí neváhal ani vteřinu. Něco tak ďábelsky nakresleného se vidí málokdy. Kresba je dokonce o třídu lepší než v Andělech, celá kniha je úžasně vypravená, zajímavý doslov a vůbec, je to prostě super záležitost.

  26. Musím se připojit k pochvalnému mručení – byl jsem zvědavý, jak dopadne tisk, a barevnost je skutečně nádherná, nakladatelství tomu věnovalo velikou péči

  27. A já už od nedělní půlnoci hlídkuju a stránkách Albatrosu, protože u nás na maloměstě se koupit nedá :-((, a pořád nic .Jestli ji neseženu, tak se picnu !!

  28. riskuju vlhké sny, ale já si komiksový orgasmus nechám až na štědrý den … tohle lidi snad kupovat budou, já bych za to dal i 5 litrů a doufám, že přijdou další pecky!

  29. Chááá, to u nás v prostějově měli jediný kus, který jsem si tam zamluvil a měl jsem ho schovanej pod pultem:-D Je to jako za starých časů.

  30. jsem neskutečně šťastná, neb dnes bylo pár výtisků doručeno i do tak malého města jako je břeclav, nicméně jsem se rozhodla k dobrovolnému masochismu a nechám si ji na vánoce~

  31. Já jsem to dočetl a mám pocit, že vložené "scénářové" části jsou na špatných místech. Několikrát je to dané opačně, někdy se dokonce opakuje stejný text a pak kreslená část. Navím jestli náhodou nemám vadný výtisk nebo jestli to tak mají všichni (možná je to dokonce záměr), ale pro mě to byla dost výrazná vada na kráse, jelikož jsem byl několikrát zmaten a musel jsem všelijak listovat.

  32. inak je to comics ktory by bol zaujimavy este aj dnes ?…
    ja som totiz od saiudka cital nieco v arghuu a to bolo dost slabe….
    v kazdom pripade modra rokle ked som bol mladsi ma strasne bavila (teda ked som bol maly :P)
    takze.. ? :P

  33. Jako celoživotního fandu Káji Saudka mne zpráva o vydání dávno oplakaného komixu "Muriel a oranžová smrt" šokovalo, nevěřil jsem že je možné dílo zachránit. Dobře si vzpomíním, jak jsem jako kluk zkameněl, když v roce 1969 vyšly v Mladém Světě ukázky z Muriel a andělé, nemohl jsem se odtrhnout… a od té doby jsem byl ztracen a odsouzen k celoživotnímu fandovství. Pak přišli rusáci, nad komixy  se zavřela voda a já myslel, že navždycyky… Kniha "Muriel a oranžová smrt" vyšla 7.12. v Albatrosu, včera jsem v Kanzelsbergeru u Anděla koupil poslední výtisk (a to jich ráno měli hromadu). Muriel a andělé jsem uškubnul v roce 1991 taky jen tak tak, zasloužilo by to reedici na křídě…vyšlo to v Comet v dost nekvalitním polygrafickém zpracování, v aukcích je dnes za 2.000,-… Kájův osud je neuvěřitelný… kéž by se uzdravil. Když jsem doma knihu v posvátné úctě otevřel, nerad to přiznávám, normálně mi vyhrkly slzy, jako když potkáte někoho o kom jste si mysleli že zemřel. Tohle ale pochopí jen někdo, kdo Kájovy osudy dlouhodobě sleduje. Děkuji všem, kdo se na vydání podíleli !

  34. Tak dnes jsem koupil tři kusy Muriel. Před chvílí sem to dočetl a bylo to neuvěřitelný. Úplně to se mnou zamávalo, a musím se přiznat že mě to taky dojalo. A teď sem smutnej, protože takovýhle čekání na komiks a posvátný listování už asi nikdy se žádným komiksem nezažiju. (jinak je pravda že ukázky ze scénáře jsou nějaké proházené)

  35. Proč se v období zvýšeného zájmu o dílo Káji Saudka nevydávají další jeho práce??

  36. Jupí, čtenáři Káju podpořili! I když musím říct, že to nechápu (cena zas tak nízká nebyla), je to signál, že i další komiksy by se mohly setkat s úspěchem. Co třeba zlatá šedesátá, jako Pepík-Hipík, Honza Hrom nebo Věčný návrat?

  37. Týden je typické Rádio Jerevan… Kniha rozhodně vyprodána není… Viz http://www.neoluxor.cz Prosím nešiřte fámy, jakkoli pozitivní. Kniha si to rozhodně nezaslouží ani to nepotřebuje.

  38. ňek´ bych, že je tím míněno, že náklad rozprodalo nakladatelství Plus – pochybuju, že by Týden napadlo nakukat nám, že páni redaktoři obvolávali všechny prodejny v ČR… :—)

  39. ..B O M B A.. od roku 1972 sbírám každou čárku kterou MISTR SAUDEK nakreslil a tohle je splněný sen  ….       kdyby přibylo víc děl mistra Saudka určitě by to udělalo radost všem jeho příznivcům….  je spoustu autorů komiksu, ale K 

  40. Já předpokládám, že se to celý prodá během měsíce:-)) 4 500 saudkovců tady v tý 10 milionový republice přece jen zůstalo, ne? Škoda, že to vyšlo 20 let po revoluci, to naprosto nechápu. Chceme souborný dílo Káji Saudka a to HNED!!!! Kurva, to je OSTUDA!! Samej suprman a spajdrman a Saudek leží v komatu. Ani se mu nedivím, asi mu už z toho bylo šoufl.

  41. Jak by to souborné dílo mělo vypadat? Já myslím, že vydat jakýkoli komiks od Káji komplet bude husarský kousek, ale souborné dílo? Např. vše z Technických novin zahučelo v letech 71-77 na Slovensku a neexistuje jediný originál. Zkuste se zeptat v Crew, jak dlouho připravovali pro tisk Objav z těch mizerných novinových tisků. A takových komiksů, jako je Objav, pro které neexistují originální podklady, bylo jen v Technických novinách pět. (Tieň na hranici času, Objav, Hor sa, do Hlbín!, Skaza balóna Kysibelka a Príbeh plechového pokladu) Ani v nejdivočejších snech si nedovedu představit redaktora, který by cca 500 stran Kájových komiksů dal dohromady pro jedinou knihu. A co Muriel? Dát tam znovu oba díly, nebo bez nich? V obou případech to zavání trochu nesmyslem, že ano?! Chtělo by to místo výkřiků do tmy trochu konstruktivních nápadů.

  42. muriel a andělé by měla vyjít samostatně, to bych tam necpal (samo i oranžová smrt). byl bych pro systém, kterým se zabývali saudkem v aarghu! rozdělit jeho dílo na zlaté, stříbrné a bronzové období a podle toho i do samostatných knih, kde by nebyli jen komiksy, ale i ilustrace, plakáty atd., zkrátka jak se to dělá u monografií jiných umělců. muriel bych tam zmínil několika ukázkami. kája saudek nekreslil jen komiksy pro slovenský tisk, ale pro mladý svět a další periodika toho udělal poměrně dost. ten nápad ze starým lipsem tullianem ze začátku 70. let asi zřejmě nebyla jen moje halucinace, protože jsem se dočetl, že tyto komiksy možná vyjdou v samostatné knize.

  43. morten o voze, brakowicz o koze. morten píše o souborné knize se všemi kájovými komiksy a ty o monografii, kterou rozdělovat do tří knih je zbytečné. I rozdělení uvnitř knihy je podle období nevhodné, přehlednější by bylo dát k sobě komiksy, plakáty, ilustrace, oleje, práci pro film, práci pro TV atd. a ty teprve v rámci kapitol rozdělit časově. Tak asi lépe posoudíš vývoj v jednotlivých disciplínách, než listovat tam a zpět, abys porovnal např. vývoj v tvorbě komiksů, plakátů atd. A to byl také podle mého názoru koncept Aarghu. Ten prostě rozdělil komiksy, tj. jednu část tvorby do časových období. Jinak to, co platí pro "slovenské" komiksy a ilustrace, samozřejmě platí v bleděmodrém také pro zbytek, takže neboj, je to skutečně vydavatelský ořech.

  44. Mně osobně by se teda taky víc líbila periodizace celé Kájovy tvorby dohromady. Oddělovat od sebe plakáty, komiksy či ilustrace je naprosto zbytečné, navzájem se přeci dost prolínají a ovlivňují (u Saudka, který skoro vše stylizoval do komiksového ducha, obzvlášť). U většiny umělců se to tak dělá, čtenáři to tak podle mě víc řekne. Platí to samozřejmě ale jenom u něčeho jako je monografie (jedno- nebo více-dílná), pokud by chtěl někdo vydat třeba přímo nějakou "Velkou knihu komiksů K.Sudka" tak je to něco jinýho. Ty komiksy jsou stejně zdaleka nejdůležitější, s některými těmi pozdějšími Saudkovými oleji bych se možná ani moc nechlubil…

  45. no hlavně, ať vyjde i něco dalšího, cokoliv. napadá mě (kromě výše zmíněného lipse ze 70tých), jako další věc třeba triologie modrá rokle-ztracený kamarád- jeskyně saturn. jistě, už to vyšlo ve svazku s dalšími foglarovými komiksy, ale tam to bylo tak mizerně kolorováno, až hanba. pokud vím, tak v kometě to koloroval patrik saudek a to bravurně, pokud by vyšlo tohle souborně perfektně ošetřené a kolorované, byla by to bomba.

  46. Dobře, vzdávám se přesile:) Ostatně první pokus o monografii v současné době vydá Arbor Vitae, tak tam uvidíme, jak se s tím poprali. Resp. měla by vyjít, podle jejich www k výstavě v Rytířské, ale zatím se tak nestalo, posílal jsem včera dotaz, tak uvidíme, zda se ozvou.

  47. P.S. U kterých umělců se to tak dělá Neutrino? Zrovna listuju monografií Radka Pilaře a ta je rozdělena přesně, jak říkám: Obrazy, ilustrace… Jiří Trnka, nemlich to samý…

  48. Já myslel komiksy souborně a postupně, třeba jak frantíci dělají Moebia. Olejomalby s kozama a spol by mohly vyjít jako nějaká komiksová studie, to bych tam nepletl. Mě bude jen stačit, když kurva v co nejbližší době vyjde Muriel a andělé, Lips Tullian a Major Zeman. Další může následovat, nejsem saudkolog, to přenechám jiným.

  49. Podklady k Andělům, originály i litografie použité pro tisk v roce 1991 jsou ztraceny, resp. zničeny. Takže jediný podklad jsou komiksové knihy, tu více, tu méně rozjeté, od vydavatelství Comet (1991). Kdo by tohle dal dohromady, aby to vypadalo líp, než to, co si můžeš každý týden koupit na Aukru, skutečně netuším. Major Zeman vyšel 4x – Stezka, Lidové noviny, Datel (vč. 5 dílu z Reflexu), Crew, takže do toho se rozhodně nikdo nepohrne a z Lipse chybí několik stran a z Černého Filipa taktéž. Opět by se musely udělat skeny z Mladého světa, kde jsou zejména ty barevné strany opravdu tragicky rozjeté.

  50. Filip Konečný: Dobře, do toho se nechci nijak zaplétat, protože těch pojetí asi existuje opravdu víc. Já to soudím třeba podle monografií lidí jako Kubišta nebo Šíma, u kterých je věškerá jejich tvorba řazena chronologicky (malby, kresby, karikatury atd.). Třeba u Saudka by mi ale určitě nepřipadalo na místě dávat do jedné části knihy komiksy a do druhé ilustrace. Velmi dobře je to podle mě řešeno třeba u multi-monografie Roberta Crumba ("The Complete Crumb") – kniha je nacpaná všemi možnými komiksy, plus se tam občas doplní nějaký celostránkový obrázek a uprostřed knihy je rozsáhlejší příloha čítající výběr obálek, ilustrací atd. Ta Crumbova monografie má asi kolem 15 dílů a každý díl obsahuje jedno tvůrčí období (nějak nazvané). U Saudka by se podle mě nádherně hodily ty tři díly, jak je vytyčil Aargh, byla by to naprosto ideální koncepce.  

  51. Jinak myslím, že třeba u toho Lipse by se chybějící díly daly bez problémů nahradit skeny z Mladého světa. Co by se ale nejvíc líbilo mě jsou ty věci typu Pepík Hipík a Honza Hrom – náhodou jsem kdysi sehnal v antíku jedno Čtení pod lavicí a doteď to střežím jako poklad, protože je to něco úžasnýho. A chtěl bych si konečně přečíst ty ostatní díly, ne jen ukázky co byly na výstavě!

  52. Jasně, problém to není, souhlasím. Jde o to, co od toho člověk čeká, když dáš vedle sebe skeny z originálů a skeny v podstatě novinových tisků, musíš trochu zatnout zuby. Protože ten rozdíl je rozhodně víc než patrnej. Na aukru se vydražily všechny 4 čísla Čtení pod lavici s Pepíkem za 13 100:) Ten rozdíl v podkladech by řešil pečlivý přístup DTP, ale ten je strašně drahý… V roce 1998 se Crew snažila vydat OS a jak to dopadlo?Bylo to tak drahý, že se to vydalo po 11 letech ne zrovna moc precizně. Nebyl čas, ani peníze. Ale díky Bohu i za to. Jinak díky moc za názory, Kubištu ani Šímu jsem neviděl, rád dohledám!

  53. …podle meho nazoru holt musime akceptovat nizsi kvalitu tisku,ale hlavne at se to vyda.Co jineho se da delat,kdyz jsou originaly ztracene?MS

  54. Pratele mam cca 9.55giga Saudkovych komixu. Pomalu ,jak mam cas je opravuju, bo nektere jsem sehnal ve spatne kvalite. Nenajde se podobny …nec pro vymenu v lepsi kvalite?

  55. Příteli, máš skeny originálů nebo tisků?

  56. A jaké originály, než od KS, máš na mysli Ty?

  57. originalem myslim  primo kresbu od KS, ne tisk, ne kopii tisku. Nektere veci mam jen z kopirky napr Hor sa do hlbi. Nektere mam orig tisk.

  58. Vážení sběratelé, sháním Sylterellu (AARGH 6 ) a Cestu hrdinů ( Filip )
    klidně i kopie, nepomůže někdo?

  59. ad V. Rajchl: Cestu Hrdinu mam komplet z Filipa, skeny neni problem udelat, prip. i Pepik Hipik v rukach extremnich sil a  Trat se ztraci ve tme, puvodni vydani taktez…

  60. zdravim melbych take zajem o
    Sylterellu Cestu hrdinů PH v rukach extrem sil
    Trat mam cernobilou i kolorovanou

  61. Já bych byl opatrnej na slovo „scany“:) Víš, co to znamená na Hané? :)

  62. Před 20ti lety vycházela Kometa-dětský komixový časopis-s předplatným a možností objednání různých příběhů až domů. Takhle jsem přišla k Muriel a Andělé-jako blázen šetřím abych si koupila něco kouzelných obrázků. Zaplatila jsem si samozřejmě oba díly a všichni dobře víme jak to dopadlo. Muriel a oranžová smrt nikdy nedorazila a moje dětský srdíčko ublíženě zaplakalo. Už tehdy se nejspíš vesele tunelovalo-kam se poděly našetřený penízky děcek co neměli ještě ani občanku a vyhlíželi poštákovou ještě dlouhý léta potom? Dotisk jsem vlastní vinou prošvihla-kdo není připojenej jako by nebyl-a když koukám na Aukro na aktuální cenu je mi do breku kvůli Muriel historicky už po druhý….

  63. Ahoj Vendy, neklesej na mysli, určitě vyjde dotisk a zatím si to můžeš stáhnout na netu alespoň v elektronické podobě…

Komentáře nejsou povoleny.