Osamu Tezuka je Bůh mangy

Výpravná publikace The Art of Osamu Tezuka: God of Manga vychází dvacet let po smrti génia japonské animace, který za svůj bohatý tvůrčí život vytvořil přes 150 000 stran komiksů. Jeho jméno nesou dvě ceny i muzeum v rodné Takarazuce. Tezuka (1928 – 1989) je zároveň nazýván japonským Stanem Lee, Jackem Kirbym a Waltem Disneym. Právě Disneyovky nejvíce ovlivnily mladého Tezuku, který kreslil postavy s velkýma očima, protože to tak viděl u Mickey Mouse a Bambiho. A vykulené oči jsou rozpoznávacím znakem mangy a anime dodnes.

K Tezukovi se vrací členové odborných porot a především čtenáři a vydavatelé (a Ľudovit Plata psal o jeho manze Adolf v magazínu Crew² #08). Ze stránek promlouvá čínsky, korejsky, anglicky, francouzsky, německy, italsky, portugalsky nebo španělsky. Mezi nejslavnější díla patří bezpochyby robotický kluk Astro Boy, který poletoval v televizi i komiksech. Když ho viděl Stanley Kubrick, přizval Tezuku ke spolupráci na snímku 2001: Vesmírná Odysea, ale nenapravitelný workoholik nechtěl svoje studio opustit na dlouhou dobu natáčení.

Všechny řečené informace plus hromadu dalších (třeba historku o tom, jak dokresloval příběh cestou v autě, na letišti i v letadle, aby ho ještě před uzávěrkou stihl odfaxovat zpět do Japonska) se můžete dočíst v biografii od Helen McCarthyové, která založila první britský magazín o anime (Anime UK) a o japonských seriálech napsala také první anglickou knihu (Anime!). Tezukův příběh vypráví chronologicky od útlého dětství až do okamžiku, kdy podlehl rakovině žaludku. Text na 272 stranách doprovází bohatý obrazový materiál (fotografie, ilustrace, náčrty i doodly), kniha vyšla v říjnu ve spolupráci nakladatelství Ilex a Abrams.

img_1687.jpg img_1687.jpg

(Námět ke zprávě nám poslal kolega z A2 a Housera Jiří G. Růžička – podobnost čistě náhodná. Takže díky mu.)

1 komentář u „Osamu Tezuka je Bůh mangy“

Komentáře nejsou povoleny.