Tak trochu temná detektivka

Fell obálka

Nakladatelství Crew se konečně rozhoupalo a začalo hledat komiksy pro svou produkci i jinde než doposud, tedy hlavně u DC a Marvelu. Jednou z prvních věcí „odjinud“, konkrétně od nakladatelství Image, je temně detektivní série Fell.

Tento komiksový projekt měl svého času velké ambice. Jeho otec, Warren Ellis, vymyslel jednoduchou formu, jak vydávat komiksy. Příběh samotný bude mít 16 stran plus něco bonusů, to celé za lidovou cenu dvou dolarů. Jako kreslíře si přivzal photoshopového minimalistu Bena Templesmitha (30 dní dlouhá noc). Vzhledem k Ellisově vrozenému grafomanství, Templesmithově pracovitosti (dokázal kreslit i dva sešity měsíčně) a volnému tempu bez měsíčních uzávěrek se mělo jednat o bezproblémovou záležitost. První čísla odsýpala v pohodě, vyšla první kniha (zde recenzovaná), pak přišla nezvykle delší odmlka, vyšel ještě jeden sešit a nic. Zdá se, že projekt vyhořel, i když Ellis desátým pokračováním stále vyhrožuje. Nyní je nutné si položit dvě otázky. Má cenu vydávat sérii, která zůstane nejspíše nedokončená? A proč ji vydávat tak, jak vyšla za oceánem?

Fell ukázka 1

Na první otázku odpovím možná překvapivě: určitě! Fell je sérií kriminální případů, které řeší detektiv Richard Fell, odejitý za nejasných okolností do nechvalně známého městečka Snowtown skrz naskrz prorostlého všemi špatnostmi. Ellis se snaží vytvořit obraz nemocného města, jehož tajemství je lepší neznát a kde se jedině neoblomný strážce zákona snaží vnést jakýs takýs řád. Klasika, která funguje, protože je dobře napsaná. Nad jednotlivými příběhy se vine několik spojovacích prvků, ať už je to nejasný symbol přeškrtnutého S, záhadná jeptiška či prohlubující se vztah detektiva k barmance Mayko.

Fell ukázka 2

To, že vyprávění náhle končí, vadí míň, než kdyby autoři neodolali pokušení a jali se odhalovat veškerá tajemství a snažili se vyřknout vše doposud jen naznačené. I takové nahlédnutí pod roušku temnoty má něco do sebe. Zvlášť když dostal výtvarnou stránku na starost Ben Templesmith. Jeho zcela jednoduchá linka na počítačově dotvářených pozadích je prostě účinná a správně zvolená paleta barev dotváří spíše než obraz města hlavně pocity z něj. Hodně dělá i autory zvolená pevná mřížka 3×3 panely, se kterou se dá báječně podtrhnout styl vyprávění. Lze tedy říct, že tvůrci se v této sérii našli a je třeba to kvitovat.

Fell ukázka 3

A teď k podobě českého vydání. V něm je za sebou naskládáno osm příběhů z osmi sešitů a nic. Žádný text navíc ani profil autorů tu nenajdeme. Vím, že by bylo moc chtít všechny doplňkové texty Warrena Ellise a fotky od fanoušků, ale něco se vlézt mohlo. A proč osm sešitů, když jich vyšlo devět? Bude ten devátý aspoň v Crwi? Jsou to věci, které zamrzí bez ohledu na kvalitu knihy, která patří k tomu nejlepšímu, co nám letošní rok nadělil.

Fell #1 – Kruté město
scénář: Warren Ellis; kresba: Ben Templesmith
Crew, 2009
záznam v comicsdb