Na KomiksFEST! 2010 přijede Cyril Pedrosa. Doprovodí ho Tři stíny

Trois Ombres vydá nakladatelství Sýpka

Pátý ročník komiksového festivalu je ještě hodně daleko, ovšem už teď známe jméno jednoho z hostů. Cyril Pedrosa (*1972) se narodil ve Francii, jakkoli zní příjmení pyrenejsky. V Paříži vystudoval výtvarnou školu Gobelins, která vychovává animátory pro studia, jako jsou Pixar nebo DreamWorks. Pedrosa byl na stáži u Disneyho, kde spolupracoval na filmu Zvoník u Matky Boží nebo seriálu Hercules, což jsou sice slabší Disneyovky, ale přesto je znáte i ze zdejších Happy Mealů.

Podle scénářů Davida Chauvela kreslí série Ring Circus a Shaolin Moussaka, obě vydává francouzský Delcourt. Pedrosa zabodoval především autorským grafickým románem Trois Ombres oceněným na festivalu v Angoulême. Nakladatelství First Second ho vydalo v angličtině pod názvem Three Shadows a Pedrosa tak letos získal nominaci na cenu Willa Eisnera. Pro nás je nejdůležitější, že se komiks líbí Tomášovi Chludovi (Kája & Filip) a vydá ho příští rok v nakladatelství Sýpka. Jednoduchý název nabízí prostý překlad Tři stíny.

Trois Ombres je alegorický příběh o ztrátě milované osoby, o hledání naděje, o vzepření se osudu. Louis a Lise žijí na samotě mimo civilizaci, v jakémsi pohádkovém bezčasí. Manželé vychovávají syna Joachima, starají se o farmu, ignorují okolní svět. Jednoho dne ale spatří tři stíny, jak postávají na blízkém kopci, a brzy pochopí, že si přišly pro jejich dítě. Louis s Joachimem před stíny prchají a vydávají se až na konec světa, aby zachránili chlapcův život.

Pedrosa příběh napsal poté, co jeho blízkému příteli zemřel mladý syn a on se vžil do situace bezmocného rodiče. Na 262 stranách se nedrží jednoho výtvarného stylu, naplno využívá zkušenosti s animací a objevují se zde mimo jiné motivy z filmů Hayao Miyazakiho.

Trois Ombres ukázka 1 Trois Ombres ukázka 2 Trois Ombres ukázka 3

1 komentář u „Na KomiksFEST! 2010 přijede Cyril Pedrosa. Doprovodí ho Tři stíny“

Komentáře nejsou povoleny.