Ohlížíme se, až nás bolí za krkem: Události 2009

Muriel, LFŠ, Crumb, Strážci

Co vůbec napsat na téma konec roku a jeho shrnutí, aby člověk (pisatel i čtenář) neusnul u druhé věty? Snad jen položit si řečnickou otázku, pak jít rovnou k věci a dělat, že byl úvod třeskutě vtipný a originální… No a když už jsme tohle všechno probrali, můžeme jít rovnou k věci: Redaktoři Komiksária a jeho přispěvovatelé si odpověděli na pět otázek. Postupně se dozvíte, které komiksy či události nás v minulém roce zaujaly natolik, že si je budeme pamatovat. Nebo naopak zklamaly, takže si je budeme taky pamatovat, ale nejraději bychom zapomněli. Rozhodně nás zajímají i volby čtenářů, proto se vůbec nestyďte a pochlubte se u každé kategorie vlastním výběrem.

Čtvrtá otázka zní: Které události roku 2009 nás nejvíc zaujaly?

MICHAL JAREŠ
To, že přijeli Robert a Aline [Crumbovi]. A pobavila mne – a baví mne pořád – dost škodolibě a nepřejícně i jiná dvojice: Marvel a Disney. Majors všech zemí, spojte se!

KAREL JERIE
Letní filmová škola v Uherském Hradišti, s blokem komiksových filmů, výstav a přednášek.

PAVEL „Pafko“ KOňÍNEK
Komiksových událostí, které stojí za zmínku, bylo v roce 2009 celá řada. Tedy jen namátkově. Velké množství kvalitně vypravených výstav: Návraty Komety počínaje a Kájou Saudkem a 60’s konče, změna publikačního modelu u The Comics Journal (jakkoli až čas ukáže, nepatřila-li tato odpověď spíše k otázce „událost, co zklamala“), stále se zvyšující zájem amerických vydavatelů o alternativnější a „dospělejší“ (nečti hentai) fazety mangy a v neposlední řadě – coby příslib do roku letošního – oznámení vzniku hned dvou akademických časopisů věnovaných komiksu, jejichž redakční rady jsou plné věhlasných jmen a které by snad konečně mohly uzavřít ono donekonečna protahované přívádění na svět „rodících se“ comics studies (Journal of Graphic Novels and Comics vydávaný Routledge, Studies in Comics nakladatelství Intellect, Ltd.).

RICHARD „-rip-“ PODANÝ
To vlastně s Hibim souvisí: šlo o komiksový den na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, který on organizoval. To byla neskutečná nalejvárna, asi osm zevrubných přednášek na jednotlivá témata, od kresby a scénáře až kdovíkam. Když jsem viděl program, dostal jsem strach, že nejpozději po třech přednáškách všichni únavou a zahlcením fakty odpadnou a bude se přednášet do zdi. Až do pozdního odpoledne jsem pak jen žasl, protože hojné obecenstvo tam pořád zůstalo. Tehdy jsem asi (i proto, že na tu akci jezdí lidi primárně kvůli filmu, ne komiksu) poprvé skutečně uvěřil, že zájem o komiks je u nás širší a pevnější a že by nám ten současný relativní boom mohl i vydržet.

TOM