Ohlížíme se, až nás bolí za krkem: Zahraniční komiksy 2009

Pinocchio, Detective Comics, 20th Century Boys, Umbrella Academy

Co vůbec napsat na téma konec roku a jeho shrnutí, aby člověk (pisatel i čtenář) neusnul u druhé věty? Snad jen položit si řečnickou otázku, pak jít rovnou k věci a dělat, že byl úvod třeskutě vtipný a originální… No a když už jsme tohle všechno probrali, můžeme jít rovnou k věci: Redaktoři Komiksária a jeho přispěvovatelé si odpověděli na pět otázek. Postupně se dozvíte, které komiksy či události nás v minulém roce zaujaly natolik, že si je budeme pamatovat. Nebo naopak zklamaly, takže si je budeme taky pamatovat, ale nejraději bychom zapomněli. Rozhodně nás zajímají i volby čtenářů, proto se vůbec nestyďte a pochlubte se u každé kategorie vlastním výběrem.

Poslední otázka zní: Které zahraniční komiksy nás v loňském roce nejvíc zaujaly?

MICHAL JAREŠ
Stoprocentně Hans Rickheit: The Squirrel Machine – nejoriginálnější book nejen posledního roku. Smíchejte něco ze „švankmajerovské“ poetiky a přidejte velkolepou oslavu technického pokroku na přelomu 19. století, spojenou s tou nejtemnější dekadencí, jakou si dovedete představit. Vznikne asbolutně necitelné, odosobněné a brutální dílo. Ale zároveň úžasné.

Dodgem Logic # 1 – Alan Moore vydává nový fanzin! CD s hudbou z Norhamptonu jako bonus! Melinda G. nebo Kevin O’Neill! Zbystřete! Zbystřete!

KAREL JERIE
Pinocchio od Winshlusse, který vyšel vloni ve Francii. Snad se najde někdo, kdo tenhle skvost vydá i u nás.

PAVEL „Pafko“ KOňÍNEK
Už v přecházející odpovědi jsem zmiňoval příval inteligentní mangy: namátkově jmenovitě tak alespoň fascinující, více než 800 stran čítající Tatsumiho biografický komiks A Drifting Life, Tezukovo Swallowing the Earth, nové Urasawovy řady od Viz (20th Century Boys, Pluto) či podzimní Tanigučiho triáda nových titulů (A Distant Neighborhood 1,2, The Summit of Gods 1). Mimo mangu pak nejvíce potěšil Mazzucchelliho Asterios Polyp, naprosto suverénní umělecké dílo, které přesvědčivě prokazuje neomezené možnosti komiksové umělecké formy. Ale výčet by samozřejmě mohl pokračovat ještě dlouho: Sethův George Sprott, Jasonův Low Moon, Wareovy kraťasy v New Yorkeru i leckde jinde… A abych připsal nakonec i něco z mainstreamu, pozornost si jistě zaslouží trojice nových sérií od Vertiga (Unwritten, Greek Street a Sweet Tooth), malovaný Usagi (Usagi Yojimbo: Yokai) nebo aktuální běh Batwoman v Detective Comics se scénářem Grega Rucky a precizní kresbou J. H. Williamse III.

RICHARD „-rip-“ PODANÝ
Bohužel jejich produkci nesleduji zdaleka tak, abych měl co kecat (ale kdo ano, při její šíři?), takže spíš jen záznam o pár náhodných setkáních s díly, která mě zaujala:
Rád bych se dožil českého vydání té Crumbovy Genesis (vlastně znám zatím jen webové ukázky, ale myslím, že výjimečně to k utvoření kladného názoru stačí). Naopak netoužím po českém vydání komiksových adaptací francouzských básníků (sic) od nakladatelství Petit a Petit – ale jako rarita mě komiksový Rimbaud nebo Verlaine či Baudelaire opravdu pobavili. Ve Francii mě taky zaujal roztomile oprsklý komiks z nakladatelství Les Humanoides Associés, Lucha Libre (ne že by to byla loňská novinka, série běží už dávno, jen jsem ji neznal).

TOM