Valerián a Laurelina končí

Valérian et Laureline

Francouzská vědeckofantastická a nesmírně oblíbená série Valerián – časoprostorový agent (Valerian agent spatio-temporel) po 43 letech končí. Poslední 21. epizodu, která vyjde 16. ledna tohoto roku, nazvali její autoři L’OuvreTemps (lze přeložit jako Otvírač času). Dozvíme se v ní, jak se Valerián s Laurelinou s konečnou platností vypořádají s proradnými Molochy, kteří usilují o zničení života ve Vesmíru.

Scénáře k této sérii psal Pierre Christin (*1938) a komiks kreslil Jean-Claude Mézières (*1938). Úvodní (nultá) epizoda vyšla na pokračování roku 1967 v časopisu Pilote a později i v propagačním albu Mézières et Christin avec…. Jmenovala se Zlé sny (Les Mauvais Rêves) a mimo jiné popisuje, jak se oba protagonisté vlastně seznámili a jak se z nich stali speciální agenti Časoprostorové služby, která byla ustavena ve 28. století, aby hájila zájmy Galaxie. Série se vyznačuje nejenom suverénní Mézièresovou kresbou, ale i nekonvenčními a mimořádně přitažlivými zápletkami, kterým nechybí ani pečlivě dávkovaný humor.

Od roku 1970 vydává sérii nakladatelství Dargaud v albech s pevnou vazbou. Album s číslem jedna nese název Město rozbouřených vod (La Cité des Eaux Mouvantes). Laurelina na sebe postupně strhla pozornost a sympatie čtenářů, takže se série v roce 2007 přejmenovala na Valerián a Laurelina (Valérian et Laureline) a rovnou vznikl animovaný seriál ve francouzsko-japonské koprodukci.

Valérian et Laureline: L’OuvreTemps Valérian et Laureline: L’OuvreTemps Valérian et Laureline: L’OuvreTemps