Ediční plány 2010: Sýpka

Sýpka: Lupus, Darmoděj, Tři stíny

Do vydávání komiksů se pouští čím dál víc nakladatelů, to už je dostatečně ohoblovaný fakt. Neměli bychom ale zapomenout na to, že vzniklo přímo specializované nakladatelství, které ještě voní novotou. Jmenuje se Sýpka a založil ho Tomáš Chlud, autor vynikajícího dětského komiksu Kája & Filip.

Sýpka není ani mainstream, ale ani úplná alternativa. Zatímco Safari pláž by mohla vyjít v Motu, Čajovnu u malajského medvěda si dovedu představit pod BBartem, stejně jako zahraniční tituly připravované na rok 2010.

Už jsme psali o pohádkové alegorii Tři stíny od Cyrila Pedrosy, počkáme si na ni do prázdnin a na KomiksFEST! dorazí i vychvalovaný Francouz.

Kolem listopadu vyjde druhý komiks Frederika Peeterse. Mot předepsal Modré pilulky, Sýpka nám nadělí Lupus. Čtyřdílný příběh je někdy přirovnáván k Love and Rockets. A rakety v něm skutečně hrají svou roli, odehrává se totiž v budoucnosti, kdy dva přátelé vyrazí rybařit na vesmírné lodi. Létají z jedné planety na druhou, užívají si drog, děvčat a dobrého jídla. Do jejich života vstoupí dívka Sanaa, která je na útěku před svým bohatým otcem. Jakkoli by bylo originální, kdyby v té chvíli příběh skončil happyendem, je to naopak jen začátek cesty. Plán je zatím takový, že bude vycházet jeden díl ročně.

Chlud založil Sýpku také proto, aby v ní mohl vydávat vlastní komiksy. Letos v listopadu to bude Darmoděj, kterého kreslí podle scénáře Tomáše Prokůpka. Ten nám o příběhu napsal: „Ve zkratce o něm říkám, že to je vesele nakreslený příběh, který má smutný děj a ještě smutnější konec. Jeho hlavní hrdina se vypraví vyzkoumat, jak to chodí ve velkém světě za humny jeho vesnice, a doví se spoustu věcí, které se nejspíš vůbec dovědět nechtěl.“ Osmdesát osm barevných stran bude ve formátu A4.

1 komentář u „Ediční plány 2010: Sýpka“

Komentáře nejsou povoleny.