Iron Man a Fantastická čtyřka budou od Crwe

Iron Man Extremis #6, Adi Granov

Už staré pořekadlo praví, že je-li únor bílý, plány nakladatelů sílí. A do edičních plánů dají občas nahlédnout i nám. Tak kupříkladu Crew odhalila, že v roce 2010 můžeme čekat mimo jiné dvě moderní série od Marvelu: Iron Mana a Fantastickou čtyřku.

V případě červenozlatého obrněnce začne nakladatel s příběhem Extremis od Warrena Ellise a Adiho Granova. V roce 2005 jím začala nová éra v životě Tony Starka a započala zde jeho cesta za titulem „Nejdůležitější muž Marvelu“. Extremis je pro Iron Mana tím, čím byl Návrat pro Spider-Mana. Ellis drží příběh sevřený, neplýtvá odkazy na Starkovu minulost, naopak přišel s vlastní verzí (a přiznal, že ani žádného Iron Mana kromě původních sešitů nečetl).

Po šestidílném příběhu pokračovala série dál až k událostem Civil War a později z ní vzešla současná řada Invincible Iron Man. Crew zajisté naplánuje vydání do tandemu k filmovému pokračování. Na prvním dílu se výtvarník a obálkář Adi Granov výrazně podílel.

Ultimate Fantastic Four zabrousí do moderní verze Marvelu, kterou známe z Ultimates. Převyprávění začalo vycházet v roce 2004, kostýmy týmu navrhl Bryan Hitch a sérii původně vyvíjel Grant Morrison. Nestačil ale práci dokončit, protože přeběhl k DC, kde působí dodnes. První svazek tak napsali Brian Bendis a Mark Millar za kreslířského doprovodu Adama Kuberta. Postupně se na Ultimate Fantastic Four podíleli Warren Ellis, Mike Carey, Stuart Immonen, Jae Lee nebo Greg „obkresluju baby z porna“ Land.

Nové tisíciletí si žádalo nový přístup, aby naskočili mladí čtenáři. Celý tým tak výrazně omládl (Reed Richards je jedenadvacetiletý mladík) a místo raketoplánu si zahrával s teleportem. V příběhu Crossover vymyslel Mark Millar ohnilé verze postav od Marvelu. Ty si pod názvem Marvel Zombies získaly velkou oblibu.

Ultimate Fantastic Four, Greg Land Iron Man #8, Adi Granov