Meander poslušně hlásí, že letos vydá jeden komiks

Alanova válka

Koncem února u nás vyjde další biografický komiks, který má ve světě výtečnou pověst. Alanovu válku připravuje nakladatelství Meander jako pátý svazek komiksové edice Pro Emu, z níž dosud vzešly tři tituly od Lucie Lomové a předloni Doba ledová Nicolase de Crécyho.

Nyní nakladatel opět vylovil rybu z francouzských vod. Životní příběh Alana Copea, kterého v osmnácti letech povolali k americké armádě, aby se účastnil bojů na konci druhé světové války, totiž zachytil pařížský autor Emmanuel Guibert. Cope prošel výcvikem tankistů, zažil vylodění ve francouzském Le Havru a část děje se odehrává také v Praze. Vyprávění nestojí na akčních scénách nebo masivních bitvách. Alanova válka se odehrává především uvnitř hlavní postavy, dnes již zesnulého veterána, jehož příběh Guibert skládal třináct let. Použil k tomu, jak je jeho zvykem, více výtvarných stylů. Pokud se podíváte na tohle video, uvidíte, jakou technikou vzniká Guibertova vodová malba, do které se zakousne inkoust.

Alanova válka získala několik cen a má na na klopě čtyři nominace na Eisnerovu cenu, z nichž nakonec ani jednu neproměnila. Meander volí francouzský styl vydání, tedy v podobě tří alb, která mají 86, 92 a 122 stran. První bude stát 268 korun. Což je celkem škoda, americký soubor nominovaný na komiksového Oscara, a ostatně i ten francouzský, nabízí daleko komplexnější čtenářský zážitek a menší náklady.

„Druhá a třetí kniha Alanovy války by měla vyjít, pokud se vše podaří, v květnu a v září,“ řekla Komiksáriu Štěpánka Pašková z nakladatelství Meander. A dále prozradila, že na rok 2010 jiné komiksové tituly nechystají.

Alanova válka, obálka druhého alba Alanova válka ukázka 1 Alanova válka ukázka 2

1 komentář u „Meander poslušně hlásí, že letos vydá jeden komiks“

Komentáře nejsou povoleny.