V Mahábháratě od Granta Morrisona létají světelné šípy

Tvrdí, že se mu podařilo vyvolat démona. Smrtelným chorobám slibuje, že je obsadí do svých komiksů, když ho nechají žít. Zabývá se okultismem, experimentoval s halucinogenními drogami, před psaním Invisibles trávil čas s pouličními mágy a náboženskými i sexuálními fetišistkami. Jestli někdo může tvrdit, že ze staroindického eposu Mahábhárata udělá „psychedelického Pána prstenů s technologií Star Wars“, je to Grant Morrison.

V srpnu vydají nakladatelství Liquid Comics a Dynamite Entertainment obrazovou publikaci 18 Days. Doprovází Morrisonův animovaný projekt, který se připravuje už několik let. Kompletní scénář, komentáře, popisy postav a krásné ilustrace Mukeshe Singha (Devi, Gamekeeper) ukáží, jak vzniká nová verze eposu Mahábhárata.

18 Days převypráví druhou nejdelší báseň světa takovým způsobem, že by z toho i členové hnutí Hare Krišna zapomněli text svojí hymny. Osmnáctidenní válka mezi příbuznými rody Pánduovců a Kuruovců, v jejichž řadách bojovali superválečníci, dinosauři i bohové, způsobila rozlomení země na dnešní kontinenty. Třetí věk skončil a začal Temný věk, ve kterém žije současná civilizace.

Morrison vybavil hrdiny kosmickými loděmi nebo světelnými šípy. Indický výtvarník Mukesh Singh, který pro publikaci tvořil ilustrace (některé jsou k vidění níže), se proto mohl vyřádit při kombinování mýtů s žánrem science fiction. Digitálním štětcem maloval vojáky v mohutných zbrojích, bojové dinosaury, mračna bitevních lodí, ale také poetické obrazy krajin a bohů. Britský scenárista je označuje za techno-védské.

Teaser propagující 18 Days oproti tomu vypadá, jako by utekl ze seriálu Clone Wars a popadl s sebou ve spěchu taky bídnou vizuální stránku.

Nakladatelství Virgin Comics a animační studio Perspective představily 18 Days na Comic-Conu v roce 2008, tehdy ještě pod názvem MBX. Za tu dobu se stačilo přejmenovat i mladé nakladatelství – na Liquid Comics – a zůstalo pouze u ukázky.

18 Days

18 Days

18 Days

18 Days

18 Days

18 Days

18 Days

18 Days

18 Days

18 Days

18 Days

18 Days

18 Days

3 komentáře u „V Mahábháratě od Granta Morrisona létají světelné šípy“

  1. Je to sila. Tá krásna secesná linka, výrazný kolorit, invenčnosť…nikdy by ma nenapadlo stvárniť takto veľký boj Pánduovcov a Kuruovcov.

  2. Zdá se mi to, nebo jsou ty ilustrace "říznutý" nějakým třidéčkem?

Komentáře nejsou povoleny.