Nejseš nějaká namyšlená?

Nejseš nějaká namyšlená?

V jedné anonymní střední škole, která může ležet jak ve Francii, tak v kanadském Quebecu, se dvě značně nesnesitelné dívenky baví tím, že si tropí žerty z vytáhlé spolužačky Karin. Pokud na ni zrovna nešijí boudu nebo jí nekazí slibně se rozvíjející románek s Danem, běhají za elegantním motorkářem. Svým vyzývavým chováním i vyzývavým oblečením přitahují (s výjimkou Dana) všechny mladé muže, kteří netuší, že jsou jak nesmírně hloupé tak i nesmírně zlomyslné.

Proč se s nimi vůbec Karin přátelí, je tajemství, neboť je stále a napořád obětí jejich podtrhů, zrad a dalších odporných zhůvěřilostí. Zatímco vytáhla Karin je poněkud naivní a dobrosrdečná, Jenny a Viki se zajímají jenom o módu a příslušníky opačného pohlaví. Pohár trpělivosti přece jen přeteče, a to v případě, když Jenny a Viki odloudí Karin jejího milovaného Dana. Není to však bohužel nadlouho; její nesnesitelné spolužačky během této krátké roztržky kupodivu konstatují, že život bez Karin jaksi ztrácí tu pravou šťávu.

Proč se série Pupíky jmenuje Pupíky, zjistíme snadno ihned po zběžném prolistování alba. Do očí nám také okamžitě udeří karikující grafický styl, typický pro většinu humoristických komiksů, stejně jako živé až agresivní kolorování. Nejvíce jsou přitom stylizovány do karikatury tři protagonistky našeho komiksu. Jejich spolužáci jsou již karikováni o něco méně, no a dospělé osoby (i ty se tu a tam vyskytnou) jsou již kresleny téměř realisticky.

Na první pohled by se zdálo, že máme před sebou souhrn humorných (?) jednostránkových gagů. Podstatnou roli však zde hraje i jejich chronologické uspořádání, protože občas na sebe logicky navazují. Svým tématickým zaměřením cílí toto album na studentky a snad i na studenty středních škol. Ovšem čtenáři, který by se nad stránkami alba chtěl jen bavit, nasadí vzápětí brouka do hlavy poznámka na poslední straně obálky: „Život je prevít. Jenže co s tím?“

Kreslíř Marc Delafontaine (*1973) se narodil v kanadském Quebecu a již od mládí se toužil stát policistou a v případě, že by to nevyšlo, tak komiksovým autorem. Sérii Pupíky začal s manželkou Marysou Dubucovou kreslit roku 2004; série zprvu vycházela v quebeckém humoristickém magazínu Safarira od roku 2005 v belgickém týdeníku Spirou. Komiks si brzy našel cestu i do komiksových alb, které začalo vydávat nakladatelství Dupuis. První pupíkovské album si koupilo 26 000 frankofonních čtenářů; v září loňského roku proto mohlo vyjít již 4. album této série.

Pupíky jsou v současné době překládány i do angličtiny, španělštiny a holandštiny. Českého překladu se skvěle zhostil Luděk Janda, který se musel (úspěšně) vypořádat se studentským slangem, jímž se na stránkách alba snad jinak ani nemluví. Do letteringu se však vloudila jedna malá chybička – na posledním obrázku druhého stripu na str. 4 Jenny říká: „To by hrálo!…“, i když by správně měla říci: „To by tak hrálo!…“

Pupíky #1 – Nejseš nějaká namyšlená?
scénář Maryse Dubucová, kresba Delaf
Albatros, 2009

3 komentáře u „Nejseš nějaká namyšlená?“

  1. Včera jsem asi popáté znovu četla a znovu jsem z toho byla nadšená. Je to lehké, vtipné, svěží a holčičí! Ale teď vyšpilit zadeček, zatáhnout bříško, vypnout prsa, blíží se John Joooooohn!!!!

  2. Hoj lidi prosím potřebuju helpnout! Dělám z tohoto komiksu referát! Poradí někdo s informacemi o autorovi?

Komentáře nejsou povoleny.