Nové komiksy: Poslední zůstává

Lobo: Univerzální gladiátoři

Je za námi další plodný týden, od 15. do 19. března vyjely z tiskáren čtyři komiksové tituly. Na Alanovu válku a Valčík s Bašírem navazuje už v lehčím duchu adaptace literární klasiky, ve které jsou hlavní válečnou kořistí knoflíky. Louis Pergaud napsal Knoflíkovou válku téměř před sto lety, ale souboj vesnic Lovern a Velrany je aktuální dodnes, jak dokazuje komiksové zpracování. Zatímco Albatros vydal pod hlavičkou CooBoo první sešit s podtitulem Poklad (32 stran, 149,-), ve Francii si od února můžou přečíst pokračování s číslovkou 4. Richard Podaný nám řekl, jak se mu překládalo.

Z Crwe vyhřezla dvanáctá kniha série Usagi Yojimbo, která má v ušákově bublinografii zásadní roli. Stan Sakai se s příběhem o ztraceném meči bohů rozmáchl tak široce, že mu trvá padesát stran, než čtenáře uvede do děje. A titulní hrdina do něj pořádně vstoupí za dalších padesát. Svazek Ostří trav (256 stran za 269 korun) obsahuje jeden epický příběh, který v roce 1999 vyhrál Eisnerovu cenu (porazil tehdy rovnou dvakrát Warrena Ellise, jeho StormWatch i Transmetropolitan). Škoda, že stejně ostré není české vydání – je rozostřené zrovna tak, aby to člověka neotravovalo, ale otupuje Sakaiovo jemné zacházení s různě širokými linkami kresby.

Žádná vizuální lahoda není ani Lobo: Univerzální gladiátoři (96 stran za 289,-), pokud nepočítáme obálky od Mikea „Hellboy“ Mignoly. Maskot krvavého nakladatelství se vrací v příběhu z roku 1993, podklady zřejmě dorazily ve stavu, v jakém by spíš měly ležet na jednotce intenzivní péče. Přesně tam (v lepším případě) posílá Lobo své protivníky v průběhu Zabijády, závodu ve vraždění. John Wagner a Alan Grant tentokrát nevyprávějí příběh z pohledu Loba, ale soustředí se na celý peloton. Takže si čtenář vybuduje vřelý vztah i ke ztracené jednotce vojáků, Wolfmanovi Marvovi (ve skutečnosti je to samozřejmě scénárista Marv Wolfman, stvořitel Bladea nebo Bullseye) nebo dvojici ve složení Mozková obrna Rickenbacker a Zabiják Kowalski. Gejzír krvavých nápadů šperkují filozofické průpovídky typu „Taste, babi.“

Skoro samé baby jsou v sérii Y: Poslední z mužů. Neznámá událost totiž vyhubila všechny živočichy mužského pohlaví. Kromě Yoricka Browna a jeho opičáka, který se jmenuje podle symbolu „&”. Yorick má znovu rozmnožit lidské pokolení, ale nejdřív chce začít se svojí dívkou, která je v Austrálii. V jediném okamžiku se zřítilo pět tisíc letadel, silnice jsou zabarikádované havarovanými auty – dostat se na druhou stranu planety chvíli potrvá. A pak jsou tu taky ty vůbec největší překážky. Ženské. Zásadní novodobou sérii od Vertiga a jejího autora Briana K. Vaughana představil BB art už před rokem a půl, ale to byl čistě úvod. Teď vychází druhá kniha nazvaná Cykly (128 stran, 399 Kč) obsahující akčnější příběh ze sešitů #6-10. V nich Yorick navštíví idylické město, jehož obyvatelky mají do jedné svoje tajemství. Ruská vědkyně promluví o mužích z vesmíru. A shledání se sestrou neproběhne zrovna jako z Pošty pro tebe.