To výkyv Síly je. Star Wars vyjdou česky

Star Wars: Stíny Impéria

Komiksová podoba nejslavnější filmové hexalogie rozšíří v listopadu řadu českých omnibusů. BB art začne svazkem Stíny Impéria, který u Dark Horse vyšel letos v lednu. Stejně jako špalky s Vetřelci, Predátorem či Terminátorem má kniha přes čtyři sta stran.

Obsahuje tři minisérie: eponymní Stíny Impéria, jejich sequel Evoluce a Mara Jade: Císařovou rukou. Příběhy vycházely od roku 1996 do 1999. Podíleli se na nich spisovatelé Michael A. Stackpole (Dračí koruna), Steve Perry (Net Force) a známý Timothy Zahn, který má na kontě víc knih ze světa Star Wars než jeho kolegové dohromady. Scénáristickou sestavu doplňuje ještě Brit John Wagner, veterán magazínu AD 2000 či autor komiksové předlohy k snímku Dějiny násilí.

Co se týče chronologie, komiksy zapadají mezi Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Han Solo je toho času u ledu, respektive zmražený v karbonitu, a Luke, Leia a Chewbacca chtějí překazit předání jeho těla do rukou Jabba Hutta. V cestě jim stojí nejen Dart Vader vábící Luka na temnou stranu Síly, ale také Boba Fett, který si tu ukousl podstatnou část koláče sledovanosti. Tvůrci vytasili ještě nelítostného vůdce zločinecké organizace Xizora, který touží po přízni císaře tak moc, že klidně zabije Skywalkera a svrhne Vadera.

Star Wars: Stíny Impéria ukázka Star Wars: Stíny Impéria ukázka Star Wars: Stíny Impéria ukázka

V anotaci dále stojí: Následuje Evoluce, ve které se krásná droidka, a bývalá vražedkyně v žoldu Xizora, snaží najít svou lidskou stránku… zatímco jí skrz celou galaxii pronásleduje Luke Skywalker, který ji hodlá dostat před soud. A nakonec tu máme příběh Mara Jade: Císařovou rukou, ve které se císařova osobní likvidátorka vydává na svou poslední misi a je odhodlána uspět, bez ohledu na smrt svého pána a bez ohledu na to, že jí to může stát život.

Čeští čtenáři už se s komiksy Star Wars setkali v roce 1992. Nakladatelství AGcomics tehdy vydalo sešit, který adaptoval čtvrtou epizodu série. Amatérské zpracování z něj ale udělalo spíš kuriozitu pro sběratele, kteří se dodnes pochechtávají překladu. Na světelné šavle už mohou fanoušci zapomenout, díky BB artu a Crwi je bude provázet Síla.