Hickman začíná s čistým š.t.í.t.e.m.

Shield #1 obálka

Většina lidí zná Leonarda da Vinciho coby geniálního umělce a vynálezce. Ve skutečnosti byl ale tajným agentem organizace, která už několik tisíciletí ochraňuje Zemi před šmejdem z vesmíru. Stejně jako superstar starého egypta Imhotep nebo Isaac Newton, z jehož matematických postupů chytají tik všichni, kdo se marně prali i s trojčlenkou.

Scénárista Jonathan Hickman, čerstvá krev v žilách Marvelu, zkrátka přišel s dalším původním námětem, který rozvíjí agenturu S.H.I.E.L.D.. Zatímco jeho špionážní řada Secret Warriors rozmotává tajemství kolem nepřátelského uskupení Hydra, nová série se podívá i do minulosti, kdy lidstvo čelilo prvním pokusům o mimozemskou invazi. Úvodní sešit vyšel 7. dubna.

Kosmická loď nad pyramidami, Galactus obsazující renesanční město v Itálii nebo přerostlý samuraj ve starověké Asii, takové výjevy budou patřit k běžným stránkám, které kreslí Dustin Weaver (X-Men: Legacy, Star Wars). Americký kreslíř na svém webu vystavil fotku sedmiměsíční dcery a žertovně čtenáře požádal o podporu S.H.I.E.L.D.u, aby jí mohl dopřát zdravý život a dobrou školu. O budoucnost dcery se rozhodně bát nemusí…

Weaverova tvorba ovlivněná Travisem Charestem nebo evropským stylem vyprávění, jaké předvádí jeho další oblíbenec Moebius, vypadá skvěle i před nanesením barev. Někdo z nakladatelství, které je dlouhodobě lídrem amerického trhu, si to uvědomil, a tak první sešit vychází také v černobílé variantě. Běžné verzi dodává barvy Christina Strainová a o písmo v bublinách se stará Todd Klein, Karel Gott komiksového letteringu.

Těžištěm příběhu nejsou flashbacky do hluboké minulosti, přesto se hlavní dějová linka odehrává v době, kdy Zlatého slavíka nikdo neznal. V 50. letech minulého století. Mladíka Leonida, jehož nadpřirozené síly se vážou ke hvězdám, rekrutují do S.H.I.E.L.D.u, protože k němu kdysi patřil i Leonidův otec. V příběhu mají sehrát svoje role také muži, kteří vychovali Tonyho Starka a Reeda Richardse.

Hickman, jenž debutoval v roce 2006 jako autor minisérie Nightly News, v současnosti píše třeba ještě Fantastic Four nebo již zmiňované Secret Warriors, ve kterých si drobnými odkazy připravoval půdu pro S.H.I.E.L.D.. U Marvelu začínal jako spolupracovník Briana Michaela Bendise, což o jeho stylu říká hodně. Umí napsat kloudné dialogy a vymýšlí si vlastní zábavné postavy podobně jako Brian K. Vaughan, ale zároveň jsou jeho příběhy strhující až do konce (což se o Bendisovi úplně říct nedá).

Děj má většinou předem rozvržený na začátek, prostředek a konec, i když oficiálně píše série spadající do kategorie nekonečných. S.H.I.E.L.D. vidí spíš jako vertigovskou série, která potrvá roky, ale dospěje k uspokojivému konci. Třeba jako kariéra Karla Gotta.

Shield #1 ukázky

Shield #1 ukázky

Shield #1 ukázky

Shield #1 ukázky

Shield #1 ukázky

Shield #1 ukázky

Shield #1 ukázky

Shield #1 ukázky

Shield #1 ukázky

Shield #1 ukázky

Shield #1 ukázky

Shield #1 ukázky

Shield #1 ukázky

Shield #1 ukázky