iPad z pohledu čtenáře: Marvel nabízí 500 sešitů

Aplikace od Marvelu nabízí kolem pěti stovek sešitů.

Na začátku dubna vletěl na americký trh nový tablet od Applu. iPad si během prvního týdnu koupilo přes půl milionu technologických pionýrů/šílenců/IT nadšenců/úplně jiných lidí. Slouží k poslechu hudby, hraní videoher, surfování na webu pomocí Wi-Fi, umí přehrát filmy v HD i malovat. Je to zkrátka kombinace tabletu, netbooku a iPhonu. Díky velikosti dotykového displeje se stává také ideálním prostředkem k prohlížení elektronických knih a komiksů.

Pro seznámení s iPadem si proklikejte první českou videorecenzi z pořadu Digit.

iPad zatím dokázali nejlépe využít u Marvelu, kde už několik let rozvíjí distribuci elektronických komiksů a pronikají na iTunes. Jejich aplikace Marvel Comics App má v knihovně pět stovek sešitů a stažení nestojí ani cent, stejně jako třístránkové ukázky. Za sešit se platí $1.99 (písničky na iTunes jsou o dolar levnější) a nezáleží na tom, jestli jeho papírová podoba stojí tři nebo čtyři dolary. Stáhnout se dají historické kousky (první Spider-Man či X-Meni) i současné série (Thor, Fantastic Four, Invincible Iron Man, Astonishing X-Men). Úspěšná aplikace se brzy dostala mezi 25 nejstahovanějších, je kompatibilní i s iPhonem, pro který již existuje program iVerse nyní upravovaný pro iPady.

Marvel Comics App na iPadu Marvel Comics App na iPadu

Čtení komiksů na dotykovém displeji LG s úhlopříčkou 25 centimetrů vypadá podle tohoto videa překvapivě dobře. Marvel Comics App umožňuje klasické listování stránku po stránce, ale také dokáže zvětšit jednotlivé panely. Tahle možnost je příjemná u pravidelného rozvržení panelů, jako má na videu prezentovaný Iron Man Extremis, u náročnějších kompozic, kde panely přetékají do sebe a mají nejrůznější tvary, by nejspíš ztratila smysl.

Baterie dokáže přehrávat filmy jedenáct hodin v kuse bez nabíjení (podle amerických recenzentů), komiksové aplikace ještě nikdo netestoval. Průměrná délka čtení jednoho amerického sešitu je dnes nanejvýš patnáct minut, za jedenáct hodin byste tak stačili prolistovat přibližně 44 čísel.

Fantastic Four na iPadu Invincible Iron Man na iPadu

Za mořem už netrpělivě čekají, jak (a jestli) iPad změní budoucnost komiksového průmyslu. Při současných cenách – od 499 dolarů za model s 16GB po 829 dolarů za verzi s 64GB pamětí a technologií 3G – je to zatím spíš exkluzivní doplněk než povinná výbava běžného čtenáře. Čistě kvůli komiksům si ho koupí leda tak nerdi z Big Bang Theory. Zatím není jisté, jestli se na český trh dostane o prázdninách nebo na podzim.

1 komentář u „iPad z pohledu čtenáře: Marvel nabízí 500 sešitů“

Komentáře nejsou povoleny.