Nové komiksy: Spadnou vám z nich kalhotky

Transmetropolitan: Život je pes

Nebo to alespoň tvrdí obálka komiksu Miluju Led Zeppelin, který obsahuje výběr z drzé tvorby Ellen Forneyové (112 černobílých i jinak barevných stran, pevná vazba A4, 399,-). Kromě palahniukovských návodů (Jak si přišít amputovaný prst zpátky, Jak se stát úspěšnou call girl, Jak to udělat ženský rukama, Jak kroužit ňadry na různé strany) zpracovává jedenačtyřicetiletá Američanka krátké epizody ze života, aniž by brala nohy na ramena před slovem tabu. Formálně pestrá sbírka, která v roce 2007 soupeřila s vítězným Rodinným ústavem o cenu Willa Eisnera, vznikla z komiksů publikovaných v L. A. Weekly, Strangeru či magazínu BUST.

Forneyová se podílela také na české verzi od BB artu, s překladatelkou Jaroslavou Kočovou upravili výraz „cold turkey“ na „radikální řez“ a učitelka komiksu původní ilustraci překreslila speciálně pro české čtenáře, jak píše a ukazuje na svém blogu.

Překladatelka Jaroslava Kočová je zároveň komiksovou autorkou. Mistra Džošu poslala z třetího BubleGunu do vlastní sbírky, které pomohlo nakladatelství Dokořán. Minipříběhy v Mistr Džošu a broskvový sad (140 skoro čtvercových stran za 250 korun) nakreslila na základě knihy zenových říkadel, básniček a překážek Mrtvá kočka, kterou uspořádal Václav Cílek.

Spider Jerusalem z Transmetropolitanu je už nějakou dobu zpátky v ulicích a přesvědčuje se, že Život je pes (souložící s jiným psem). Ve druhé knize od BB artu (144 stran za 399 korun) zachraňuje rozzuřený reportér exmanželku, i když z ní zbyla jen hlava v nálevu, a bojuje se světem, který se zbláznil. Vlastně to celé obšlehla Futurama.

Mot vydal Prcka Chlupina pro tříleté komiksové fajnšmekry. Díl Žravá mořská panna (38 stran v pevné vazbě za 189 Kč) je prvním ze série (ve Francii se připravuje sedmička), v níž chlapec s vizáží obživlého bodláku zažívá bezeslovná dobrodružství. Pojmenování si pro ně už musí vymyslet každý sám.

Pro středoproudé školáky vydal Egmont rovnou dva komiksové sešity, Velkolepého Spider-Mana 04/2010 (stále má prodeje nad deset tisíc) a Marvel Heroes 01/2010, kde hostují Iron Man s Wolverinem.