Prestižní ceny Hugo podruhé ocení nejlepší komiksy

Na dvanáctém svazku Mýtů je poslední obálka od Jamese Jeana. Inspiroval se Pietou a vedle postav rozmístil předměty odkazující k minulým obálkám série.

Sošky ve tvaru vesmírné rakety se předávají za tvorbu v žánrech sci-fi a fantasy od roku 1955, tradičně je získávají například romány, povídky, redaktoři, magazíny či výtvarníci. Když dostal cenu Hugo slavný komiks Strážci, bylo to v kategorii vytvořené speciálně pro rok 1988.

Komiksy jsou pevnou součástí ceremoniálu od loňska, a vypadá to, že porotci se zatím nestíhají přizpůsobit tempu vydávání. V nominacích se tak podruhé objevují Fables (v češtině Mýty) a webové komiksy Schlock Mercenary a Girl Genius (minulý vítěz).

Z nových objevů je tu Gaimanova, Kubertova a Williamsova instantní klasika Whatever Happened to the Caped Crusader? a série Captain Britain and MI:13, kterou Marvel navzdory skvělým ohlasům stopnul u čísla #15 (kritikama holt nazatopíš). V anglické obdobě týmu Ultimates je Kapitán Británie nebo mimozemšťan, co vypadá jako John Lennon. Jejich sérii psal Paul Cornell, mimo jiné scénárista několika epizod seriálu Doctor Who.

V kategorii výtvarníků má šanci Shaun Tan, malíř z Austrálie je autorem bezeslovného komiksu Arrival nebo bohatě ilustrované sbírky Tales from Outer Suburbia, která obsahuje několik komiksových sekvencí. Kompletní nominace najdete na oficiálních stránkách.

Nominace komiksů neboli Best Graphic Story:
Batman: Whatever Happened to the Caped Crusader?, scénář Neil Gaiman, kresba Andy Kubert, inker Scott Williams (DC Comics)
Captain Britain and MI13, Vol. 3: Vampire State, scénář Paul Cornell, kresba Leonard Kirk s Mikem Collinsem, Adrian Alphona a Ardian Syaf (Marvel Comics)
Fables, Vol. 12: The Dark Ages, scénář Bill Willingham, kresba Mark Buckingham, Peter Gross & Andrew Pepoy, Michael Allred, David Hahn, barvy Lee Loughridge & Laura Allred, letteroval Todd Klein (Vertigo Comics)
Girl Genius, Vol. 9: Agatha Heterodyne and the Heirs of the Storm, scénář Kaja a Phil Fogliovi, kresba Phil Foglio, barvy Cheyenne Wright (Airship Entertainment)
Schlock Mercenary: The Longshoreman of the Apocalypse, scénář a kresba Howard Tayler

1 komentář u „Prestižní ceny Hugo podruhé ocení nejlepší komiksy“

Komentáře nejsou povoleny.