Recenze série Unwritten, která se natahuje po Eisnerech

Napsal Jiří G. Růžička

Fenomén Harry Potter se dostává i do komiksu. Scénárista Mike Carey však neadaptuje příběhy J. K. Rowlingové, ale vytváří nového hrdinu dětských knih – Tommyho Taylora. Ten existuje paralelně vedle Harryho, je tedy dalším z mnoha pokusů o zopakování úspěchu britské spisovatelky. A to úspěšným!

Carey jde ale naštěstí ještě dál. Vedle fiktivního Tommyho Taylora tu vystupuje také Tom Taylor, který je reálným předobrazem fiktivní postavy. Tedy pokud je pravda to, co prohlásil Tomův otec předtím, než zmizel.

Scénárista Mike Carey je u nás známý především jako autor série Lucifer, v níž rozvinul osudy jedné postavy z Gaimanova Sandmana. K tomu máme v českém překladu k dispozici i jeho komiksovou adaptaci Gaimanova románu Nikdykde. Mohlo by se tedy zdát, že Carey je především Gaimanův spolupracovník, kamarád nebo také epigon. Vše je jistě alespoň částečně pravda, Carey je však také autorem téměř padesáti čísel série Hellblazer, několika dalších řad zejména pro Vertigo a cizí mu nejsou ani superhrdinské série.

Ke Gaimanovi má Carey blízko nejen tím, že dále rozvíjí jeho náměty, ale také způsobem, jak staví příběh. V Unwritten se stejně jako v Sandmanovi prolínají dva světy – v tomto případě fikce a „skutečnost“. Úvod patří Tommymu Taylorovi. Sledujeme závěr jeho dobrodružství s prohnaným hrabětem Ambrosiem, okamžik, kdy Tommy (se svými brýlemi nápadně podobný Potterovi) leží bezvládně na zemi a dva jeho přátelé (nápadně podobní Ronovi a Hermioně) se ho pokouší oživit kouzelnou trumpetou.

Unwritten Unwritten Unwritten

Vzápětí nás autor přenese na autogramiádu, kde Tom Taylor podepisuje poslední knihu svého otce. Od této chvíle se Tom stává hlavním hrdinou série a zároveň se jeho, prozatím poklidný život mladé superstar, začíná zamotávat. Na následné tiskové konferenci se totiž objevuje mladá studentka, která právě píše o Tommy Taylorovi diplomovou práci a zeptá se na zdánlivě banální otázku – kdo je Tom Taylor? Identita skutečného Toma je několika důkazy zpochybněna, jeho renomé pošramoceno, a právě v tu chvíli začnou do příběhu pronikat jak postavy z románové série, tak i tajuplné bytosti ze světa fikce. Zároveň vzniká v Austrálii sekta, která ohlašuje příchod mesiáše, Tommyho Taylora…

Autor v komiksu využívá nejrůznější moderní prostředky komunikace. Tommy Taylor má svůj blog, o některých událostech se dozvídáme z webových stránek nakladatele, o jiných z televizního zpravodajství, do příběhu vstupují komentátoři přes chatové stránky. Do toho se prolínají nejrůznější adaptace příběhů Tommyho Taylora. Fikce tu prorůstá s virtualitou i realitou. Carey si pohrává s žánry (najdeme tu pasáže dobrodružné, romantické, hororové nebo fantasy) a jejich klišé.

Kresba Petra Grosse na první pohled příliš nezaujme. Dobře rozeznáme dějové linie, v nichž vystupuje Tom a Tommy (jsou lehce vybledlé, detailnější a využívají jiný lettering), těžko však nalézt prvek, který by Grossovu kresbu odlišoval od současného mainstreamu. Občas jsou obrázky až příliš prázdné, s minimem detailů. Na druhou stranu je tak složitý příběh lépe srozumitelný. Výrazově se vymyká jen pátý sešit, který jemným šrafováním připomene Ligu výjimečných Kevina O´Neilla.

Unwritten Unwritten Unwritten

Kromě titulního příběhu rozděleného do prvních čtyř sešitů tu najdeme ještě příběh How the Whale Became, což je název jedné z povídek Rudyarda Kiplinga. Hrdinou příběhu však není námořník, který svým vorem ucpe chřtán velryby, aby mohla lovit jen malé ryby, ale sám Kipling – údajná oběť tajemného politického spiknutí, nešťastný otec, který přijde o své dvě děti. Právě tady vstupuje do příběhu další postava, spisovatel Wilson Taylor. Carey naznačuje, že obětí spiknutí se stal i autor Tommyho Taylora.

První kniha především zaplňuje příběh postavami a objevují se v ní další a další tajemství, která se mají vyřešit, a především stále více proměňuje Toma v Tommyho. O tom, jak dokáže tak košatý příběh Carey ukočírovat, se přesvědčíme až v dalších svazcích zatím slibně načaté série. Vzhledem k měsíční pravidelnosti by se druhá kniha měla na trhu objevit zhruba v červnu.

The Unwritten vol. 1 – Tommy Taylor and the Bogus Identity
Scénář Mike Carey, kresba Peter Gross, obálka Yuko Shimizu, barvy Chris Chukry, lettering Todd Klein
DC Comics / Vertigo, 2010