Bruce Wayne se vrací. Čeká ho cesta z pravěku

The Return of Bruce Wayne #1, obálka od Andyho Kuberta

Batman jako jeskynní muž, puritán upalující čarodějnice, pirát, pistolník nebo vyšetřovatel z šestákových detektivek. Takové role ztělesní Bruce Wayne na své cestě časem, kterou pro něj připravil skotský scénárista Grant Morrison a editoři z DC. The Return of Bruce Wayne je dalším aktem dlouholeté netopýří hry.

Když jsme Bruce Waynea v kostýmu Batmana viděli naposledy na stránkách crossoveru Final Crisis, vypadal poměrně sklesle. Asi tušil, že na několik měsíců opustí záři reflektorů. I batsignál měl během jeho absence trochu jinou funkci. Ve skutečnosti však byla Brucova mrtvola jen laciným trikem a živý exemplář se propadl časem do období paleolitu.

Zpátky do přítomnosti Bruce přivede šestidílná minisérie, jejíž úvodní sešit vydalo DC ve středu. Podobně jako v Seven Soldiers, i tady Morrison píše scénáře na tělo různým kreslířům, při čemž většina z nich vzpomínaný komiks kreslila (dle pořadí Chris Sprouse, Frazer Irving, Yanick Paquette, Cameron Stewart, Ryan Sook, Lee Garbett).

Každý předvede pulpovou vizi hlavního hrdiny, různé stylizace ale čekají i město Gotham, jehož zásluhou Batman často poletuje v žánru městské fantasy. Změní se ve vesnici během honů na čarodejnice nebo ve westernové městečko se saloonem. Proměny architektury se zastaví až u posledního sešitu ze současnosti.

Grant Morrison je pánem netopýří jeskyně čtyři roky, během nichž Batman zažíval halucinace a pochyboval o své identitě, bojoval proti tajemné skupině Black Glove, pevnou součástí příběhu se stal Bruceův syn Damien a následovaly pohledy do budoucnosti, kdy Damien převezme otcovu roli. Morrison často střílí od boku odkazy do hluboké historie série, takže je nejlepší mít při ruce vhodnou encyklopedii.

Po Batmanově údajné smrti začal Morrison psát sérii Batman & Robin, kde nově obsadil titulní role. Zároveň pokračuje v představování bizarních protivníků, jako je tlustá vousatá baletka, zabiják, který se obklopuje růžovou barvou, nebo profesor Pyg v prasečí masce.

The Return of Bruce Wayne #1, ukázka

The Return of Bruce Wayne #1, ukázka

The Return of Bruce Wayne #1, každý kreslíř udělá ke svému sešitu i vlastní variantu obálky, autorem této je Chris Sprouse

The Return of Bruce Wayne #2, černobílá verze obálky od Andyho Kuberta

The Return of Bruce Wayne #3, Andy Kubert vytvoří hlavní obálky ke všem sešitům

The Return of Bruce Wayne #4

The Return of Bruce Wayne #5

The Return of Bruce Wayne #6