Vytvořit delší komiks je můj sen, říká obálkář Mišo Ivan

Ivanův pin-up v galerii Havraního speciálu

Ilustrace Mišo Ivana jsou někde jinde než tvorba ostatních tuzemských obálkářů. Třeba v Americe, kde loni vyšlo několik sešitů s jeho obálkami. Sedmadvacetiletý rodák z Bratislavy maloval například Witchblade nebo temného hrdinu série Darkness pro nakladatelství Top Cow. U nás se s jeho obrazy nejčastěji setkávají čtenáři knih Juraje Červenáka, ke kterým patří stejně jako brynza do halušek.

Ivanovu tvorbu podruhé za sebou ocenila česká Akademie science fiction, fantasy a hororu, což nám dalo dobrou záminku, abychom počítačového výtvarníka, který si na deviantART profilu říká perzo, krátce vyzpovídali.

Jsi první Čech nebo Slovák, který vytvořil obálky k americkým sériím. Jak na tebe Američani přišli?

Nejdřív mě oslovili z Radical Comics, jestli bych pro ně zkusil něco udělat. Našli mě na internetu, přes moji galerii na deviantART. Tam je kromě spousty amatérů i dost profesionálů, dost nabídek jsem dostal právě přes deviantART. Top Cow se mi ozvali až potom. Věděli už, že jsem dělal pro Radical, a taky si mě vyhlédli na internetu. Chtěli různé styly na obálkách i v knize Art of Top Cow, kde jsou moje obálky k Darkness i Witchblade.

Máš nějaké další nabídky?

Pracuju teď na pár věcech pro Fantasy Flight Games, na hrách ze světa Warhammer. Žádné komiksové obálky momentálně nedělám, i kvůli nedostatku času. Určitě bych v tom ale chtěl pokračovat.

Dostal jsi od nakladatelů přesné zadaní nebo ti ponechali volnější ruku?

U obálek pro Radical mi vždy řekli celkem jasnou představu. Top Cow chtěli všeobecné pinup obrázky, takže mi nechali volnou ruku. Dokonce chtěli, aby to bylo taky trochu skicovité a s viditelnými tahy, což mi naprosto vyhovuje. Vždycky jsem nejdřív načrtnul tak pět skic a poslal na schválení.

Komunikoval jsi s tvůrci, třeba se scénáristou Stevem Nilesem, který píše City of Dust?

Domlouval jsem se s uměleckými vedoucími firem, u Radical jsem na začátku telefonoval s jejich šéfem. Se Stevem Nilesem ani dalšími tvůrci jsem nemluvil. Jen jsem od něho četl scénář k ještě nedokončenému komiksu.

Jak dlouho ti zabrala tvorba jedné obálky?

Jak kdy. Skicy jsem posílal za dva, tři dny. Od chvíle, kdy si z nich vybrali, jsem pak hotovu věc posílal za dva až tři týdny. Dělal jsem to ale jenom některé dny po večerech, jinak by to bylo rychleji. S Radical jsem měl dohodu tři týdny na obálku. U Top Cow to bylo podobně, i když u nich to tak nepospíchálo. Pinupy totiž nesouvisely s přesným číslem komiksu.

Můžeš přiblížit, jestli se nějak výrazně liší honorář za Darkness nebo Witchblade v porovnání s knihami, jako je Bohatýr či Memento Mori?

Liší, ale není to zas tak velký rozdíl, závisí to i na kurzu dolaru, který byl dost slabý (smích). U Radical to bylo víc než u Top Cow. U těch vyšších sum je to asi dvakrát tolik, co dostanu doma. Radical jdou takovou novou cestou, chtějí z toho vytřískat co nejvíc peněz, tak i víc investují. Všechny komiksy se snaží prodat jako koncept pro filmy, hry a podobně. Myslím, že to jejich komiksům ubírá kvalitu. Ale vypadá to, že se postupně zlepšují, tak uvidíme.

Witchblade #134, Ivan dělal obálku ve variantě B City of Dust #5

Mezi svými oblíbenci uvádíš Ashleyho Wooda či Kenta Williamse. Když jsem poprvé viděl tvůj pin-up Gavrona v galerii Havraního speciálu, napadlo mě hned: „Páni, to je slovenský Marko Djurdjević.“ Znáš práci tohohle německého obálkáře?

Jasně, Markovy věci znám. V červnu pořádá v Berlíně symposium, kde bude mít přednášky i s dalšími výtvarníky (odkaz). Takže se s ním potkám a doufám, že se i něco naučím.

Djurdjević se všechno naučil sám, vysedával nad knihami o umění nebo anatomii. Ty jsi taky samouk?

Já mám umělecké vzdělání, i když moc nesouvisí s ilustracemi. Studoval jsem průmyslový design na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Ilustracím jsem se u toho věnoval stále víc a je to něco, co chci vážně dělat, průmyslový design mě moc nebaví. Reálný svět je pro mě nuda.

Lákala by tě spolupráce s většími nakladateli, jako je Marvel nebo DC?

Určitě lákala. Potřebuju se tomu ale věnovat pořádně, nejen zároveň s dalšími věcmi po večerech. Po letech práce v herním byznysu chci teď být chvíli na volné noze, takže se zkusím dál zlepšovat a dělat pro co nejzajímavější klienty.

Jaká je tvoje oblíbená postava z amerického komiksu?

Je to asi Batman, ale rád bych kreslil třeba i Spawna. I když víc než americké série mám rád samostatné grafické romány nebo alternativnější věci, třeba Davida B.

Na svém profilu na DeviantArt jsi zveřejnil ukázku z komiksu Klaun, který je pro tebe netradičně vyvedený tužkou bez počítačových efektů. Plánuješ ho dokončit? Můžeme od tebe čekat nějaký delší komiks?

Ten komiks je už taková starší věc. Začal jsem ho kreslit několikrát, nejsem si jistý, jestli ho někdy dokončím. Vytvořit delší komiks je můj sen. Začínám si v hlavě ujasňovat, co by to mělo být. Musím přijít na to, co by mě bavilo tak dlouho kreslit, takže to asi bude muset být podle mého vlastního scénáře.

Díky za rozhovor. Budeme se těšit.

3 komentáře u „Vytvořit delší komiks je můj sen, říká obálkář Mišo Ivan“

  1. Díky za tenhle rozhovor, před pár dny jsem si říkal, že bych si právě takový s Michalem Ivanem někde rád přečetl :)

Komentáře nejsou povoleny.