Nové komiksy: Sobecká prasátka už jsou u korýtek

Sobecké prasátko

Pokud jste se vyděsili, že Komiksárium vstoupilo v době sestavování vlády na pole politické satiry, můžete být klidní. Tento příspěvek se politiky netýká, přestože je v něm minimálně jedno Sobecké prasátko (Paseka, 84 stran, 139,-).

Než začneme, tak by se asi slušelo říct, že si Nové komiksy daly vydatného šlofíka. Dnes připomínané tituly vyšly ještě před Crweconem, jemuž se bude věnovat samostatný článek. Podobný útlum zažívají Filmové bubliny. Víkendy na Komiksáriu nezanedbáváme úmyslně, na rubriky jednoduše nebyl čas. Patrně projdou drobnými změnami a v letním období upadnou do okurkové hibernace, o tom ale poinformujeme, až to bude aktuální. Teď už zpátky za prasátky…

Jejich chovatelem je britský scénárista a kreslíř Andy Riley, který pracoval na komediálních pořadech Black Books nebo Little Britain. Především mu u nás ale vyšly dva svazky Králíčkových sebevražd, jejichž čtenáři vědí, že mohou čekat krátké komiksy nebo jednostránkové vtipy.

Riley se většinou obejde beze slov a hojně si vypomáhá popkulturními odkazy. Prasátka se tak pohybují ve světě Pána prstenů, Batmana, Ztracených nebo naposledy večeří.

Milý králičí humor tu však střídá vepřová legrace, ba přímo prasácká bžunda. Zamračené prase má často žváro v koutku rypáčku a nebojí se drsnějšího humoru, v autobuse raději nazvrací na volnou sedačku, než aby si k němu přisedla slušně oblečená a nepáchnoucí dáma. Jí vepřové kotlety, párečky a slaninu, i když mu to nechutná. „Prostě jen chce, aby jiný prasata chcíply.“ Vedle tohohle (po)řízka z ostrovů by se i kocour Garfiled cítil méněcenný.

Trable s kočkami řeší Mourrison ve druhém svazku sebraných komiksů z časopisu ABC (BB/art, 144 stran, 249,-) a také další britský tvůrce Simon Tofield.

Simonův kocour (Paseka, 228 stran, 229,-) vznikl jako animovaný seriál, který dnes má známý YouTube kanál. Kniha kreslených skečů vyšla loni v Anglii jako jakýsi vedlejší produkt úspěšné značky. Simonův kocour je podobně jako Garfield zlomyslný a líný, narozdíl od něj však nemluví, chodí po čtyřech a chová se jako opravdové zvíře.

V uplynulých týdnech přišly dvě publikace z Třeskoprsk – eduaktivní Veselá angličtina se Čtyřlístkem (Čtyřlístek, 48 stran, 199,-) a album Vločka, dcera Yogiho (Čtyřlístek, 68 stran, 250,-), které obsahuje dva nové příběhy. Ten titulní je volným pokračováním příběhu Mamut Yogi, v tom druhém se parta dostane na dvůr Rudolfa II., kde by se měl odehrávat i celovečerní film.

Komiksové životopisy mohou být různé. Seth vytvořil komiks George Sprott o smyšlené osobnosti kanadské televize. Eddie Campbell zachytil vlastní život v mohutném opusu Alec: The Years Have Pants, který má přes 600 stran. Ještě víc se rozmáchnul čtyřiasedmdesátiletý Japonec Yoshihiro Tatsumi, když v titulu A Drifting Live (840 stran) vzpomíná na svou kariéru. A pak jsou tu také životopy jako ten o Stephenie Meyerové. Útlý sešitek Autorka Ságy Stmívání: Stephenie Meyerová (Albatros – CooBoo, 40 stran, 119,-) si při svém rozsahu ještě najde prostor na příběh o historii městečka Forks, ve kterém se sající sága odehrává. Přestože je „bonusový“ přídavek překvapivě solidně nakreslený (s ozvěnami vertigovské série Scalped), při konkaktu s holou kůží způsobuje tento počin popáleniny druhého stupně.

Čtení toho komiksu by zkrátka přežil snad jen Terminátor. Druhý omnibus (BB/art, 376 stran, 899) ukončí jednu příběhovou linii z úvodního dílu, ale další cesty k postapokalyptické budoucnosti pořádně rozvětví. Příběhy táhne především kresba, některé spíš ke dnu (první a závěrečný příběh), jiné pak vyšvihla k radostnému listování. Jackson „Butch“ Guice předvádí zajímavě řešené stránky, které by člověk v Terminátorovi ani nečekal, příspěvěk Guye Davise je krátký, ale o to víc si ho užijete, a Frank Teran potěší fanoušky Honzy Bažanta, protože by klidně mohl nakreslit i Pána času.

Vyšel již třetí výbor melancholický komiksů Tove Janssonové. Muminek 3 (Argo, 108 stran, 398,-) obsahuje pět příběhů, ve kterých se Muminek zamiluje, dostane se k moři nebo potká Marťany. Připoměňte si vydatný rozbor muminích stripů.

Z pravidelných sérií pak vyšly ještě tituly Gravitation – Přitažlivost 8 (Zoner Press, 176 stran, 169,-) a Tintinova dobrodužství #19 (Albatros, 62 stran, 159,-). Koks na palubě přiměje kapitána Haddocka, aby upustil páru při rekordní várce nadávek.