Pozvánka na křest: Mašek vypráví romské přibjehi

O přibjehi

Tvůrčí duo Vojtěch Mašek/Džian Baban se na chvíli rozdělilo. Mašek bez svého obvyklého komplice, s nímž dělal Monstrkabaret Freda Brunolda, příspěvek do Brutta nebo schizofrenní seriál Pandemonium aneb Dějiny sousedství, nakreslil komiksovou trilogii O přibjehi, která dokumentárním stylem zachycuje životy tří Romů. Podle scénářů svých vrstevnic Markéty Hajské a Máši Bořkovcové vytvořil výtvarně rozlišné komiksy, stejně jako se lišily i zpovídané osobnosti. Jednotlivé svazky vznikaly na základě záznamů pořízených během návštěv u hlavních hrdinů, podle nichž se části „triptychu“ jmenují.

Šedesátiletý invalidní důchodce Ferko je olašský Rom ze severních Čech. Ve svém vyprávění se mění v hrdinu, v moudrého a spravedlivého muže či v donchuána. Nabízí pohled do světa šlechetných olaššských Romů, kde dobré slovo stojí víc než diamanty.

Keva z mnohapočetné romské rodiny se snaží udržet nad sociálním dnem. Po práci v Panerii ráda zajde s kamarádkami na diskotéku, do hospody nebo si pustí oblíbený film.

Dějová linka v příběhu Albína začíná během povodní v roce 1998, kdy Albína žila s mužem a sedmi dětmi v osadě Hermanovce. Albína se zamiluje do humanitárního pracovníka Karla, události postupně sledujeme z pohledů čtyř osob.

Právě hra s vyprávěcí strukturou a odlišné vizuální pojetí jednotlivých částí dávají naději, že nový počin nakladatelství Lipnik bude zajímavější než třeba Tycův film El Paso, který se snažil zkrotit podobné téma. Kvality trilogie O přibjehi můžou první čtenáři prověřit v pátek po křtu v prostorách zahrady a sálu Habrovka (mapa).

Samostatně se díly budou prodávat za 249,-, jako komplet vyjdou na 599,-.

O přibjehi Ferko O přibjehi Keva O přibjehi Albína

4 komentáře u „Pozvánka na křest: Mašek vypráví romské přibjehi“

  1. Zakoupeno a moc si to pochvaluju, Keva je trochu klipovitější, což je dané charakterem jejího vyprávění. stránky – třeba Ferko má 136 stran, čtení se dá vychutnat, komiks "vydrží". 

Komentáře nejsou povoleny.