Tip na trip: Drzý humor Britů má své místo i v galerii Tate

Prázdniny se blíží nadflashovou rychlostí. Jestli hledáte inspiraci na výlet, máme pro vás další tip. V londýnské galerii Tate Britain zítra začíná rozsáhlá výstava Rude Britannia: British Comic Art, která zkoumá kousavý ostrovní humor v jeho vizuálních podobách a ukazuje, proč se stal pro Anglii poznávacím znakem.

Expozice mapuje dobu od 17. století po současnost. Za tu dobu si autoři stříleli z Napoleona, Hitlera, Thatcherové i Blaira, ale stejně tak je zajímalo společenské dění. Humor byl mnohdy jediným prostředkem, jak se mohli vyjádřit k závažným tématům, o kterých by se jinak mlčelo.

Šest tematických místností, nebo spíše výstavních hal, se postupně zabývá komiksy (kurátory této části jsou lidé z humoristického magazínu Viz), groteskou, politikou, erotikou, absurdnem a samostatný prostor má viktoriánský malíř George Cruikshank (1792 – 1878), který namaloval verzi Velké Británie, jejíž obyvatelé uctívají boha vína.

Tate sice má statut britského národního muzea a všechny pobočky jsou přístupné zdarma, ale za krátkodobé výstavy se platí. Na Rude Britannia je vstupné deset liber, výstava končí 5. září.

Více informací najdete na oficiálních stránkách.