Tři knižní novinky o komiksu

Tři knižní novinky o komiksu

Na konci května vyšly v USA tři knížky, které by stálo za to zmínit, protože by přinejmenším některé ze čtenářů komiksů mohly zajímat. Tou první je monografie autorů Davida M. Balla a Marthy B. Kuhlmanové, nazvaná Comics Of Chris Ware. Drawing Is A Way of Thinking (vydalo University Press of Mississippi). Autora, kterého u nás známe přinejmenším z překladu jeho slavného komiksu Jimmy Corrigan: Nejchytřejší kluk na světě, představuje tato monografie velmi důkladně s důrazem nejen na originální kresbu, ale i s velmi systematickým přehledem od Wareho počátků až do současnosti.

Druhá knížka je zásadní pro milovníky Strážců/Watchmenů – autorka Sara J. Van Nessová v knize Watchmen as Literature (nakl. McFarland) čte Strážce jako literární text. Podrobně se věnuje vztahu obrazu a slova, všímá si témat i stereotypů, i toho, co s nimi Alan Moore dělá. To vše se slovníkem literárněvědného zkoumání.

A poslední věc je pro všechny obdivovatele Maggie a Hopey: velká monografie Todda Hignita se jmenuje Art of Jaime Hernandez – The Secrets of Life and Death (vyšlo u Harry N. Abrams Books) a věnuje se velmi podrobně Jaimemu Hernandezovi. Bohužel zde je dost vysoká cena (40 dolarů), ale tahle výpravná kniha stojí za to, vedle fotek nabízí mnoho desítek náčrtů, kreseb i ucelených částí z Love & Rockets.