Baranko kuje egyptské pikle

Ukrajinský kreslíř a scénárista Igor Baranko, pravidelný přispěvatel sborníku AARGH! a tvůrce vizuálu letošního KomiksFEST!u, o sobě dal po menší odmlce opět vědět na francouzském trhu. Nakladatelství Les Humanoides Associés, které v posledních letech prochází značnými turbulencemi, avizovalo Barankovo nové autorském album (včetně obálky) už v roce 2008, tehdy ještě pod názvem Les Ruines de Akhétaton. Černobílý cvalík o 128 stranách ale nakonec vyšel až na začátku letošního léta jako Les Princesses égyptiennes (web nakladatele).

Příběh komiksu se odehrává ve starověkém Egyptě v období XX. dynastie. Život Ramsese III. se chýlí ke konci a jeho dvorem se rozlézá síť intrik, která má o trůn připravit právoplatného následníka. Oběťmi spiknutí se mají stát i faraónovy dcery Titi-Néfer Sehmetikheth a Kiki-Néfer Bastimerith, dívky však připravené nástrahy se štěstím přežijí a ukryjí se v troskách zakázaného města Akhétatonu. Zde se setkají s knězem Hapu Amenhotepem, který se vrátil ze světa mrtvých, a jeho prostřednictvím začínají objevovat staroegyptskou magii, jež jim má umožnit zasáhnout do dalších osudů říše…

Album se zatím setkalo s příznivými reakcemi kritiky a druhý díl, v němž se velkoryse rozehraný děj uzavře, by měl vyjít začátkem příštího roku. Čeští čtenáři by se pak ještě koncem toho letošního měli v katalogu KomiksFEST!u dočkat Barankova čtyřstránkového erotického kraťasu o lovu divoženek na ukrajinské stepi a třináctistránkového příběhu o lidském právu stát se stromem v desátém AARGH!u. Třístránková ukázka z druhého zmiňovaného komiksu také vyšla v aktuálním (15/2010) čísle čtrnáctideníku A2.

Následují ukázky z Les Princesses égyptiennes.

Nepoužitá obálka z doby, kdy se ještě komiks jmenoval Les Ruines de Akhétaton