Zemřel Harvey Pekar, který inspiroval dnešní vlnu autobiografických komiksů

Harvey Pekar

„Až zemřu, bude ta postava žít dál?,“ ptá se Harvey Pekar ve filmové adaptaci svého komiksu American Splendor. Dnes už mu na tu otázku můžeme odpovědět. Jeden z kultovních a zásadních scenáristů, který ovlivnil zejména přechod od fest undergroundových komixů k jejich lehčí alternativní podobě, zemřel v noci ze včerejška na dnešek ve věku 70 let. Harvey trpěl rakovinou prostaty, astmatem, vysokým krevním tlakem a depresemi. Ideální výbava pro tvůrce hořkých komiksů ze života, chtělo by se říct.

O rakovině vytvořil společně s třetí manželkou Joyce Brabnerovou „terapeutický komiks“ Our Cancer Year, v roce 1995 za něj dostali Harvey Award.

Nejdůležitějším spolupracovníkem v Pekarově kariéře byl Robert Crumb, který mu v roce 1976 pomohl nastartovat autobiografický komiks American Splendor. Pekar obsadil do hlavní role sám sebe a rozhodl se vyprávět o každodenním životě a s ním spojených obavách, ať už se týkaly nedostatku peněz nebo obecnějšího pohledu na svět. Svoje místo tu ale měl i humor a triviální příhody, třeba potíže s autem. Upřímně popisoval svou administrativní práci v nemocnici, vztah s manželkou či adoptivní dcerou.

Jelikož sám neuměl „nakreslit ani rovnou čáru,“ k čemuž se přiznává ve filmové adaptaci, dělal s desítkami kreslířů. Do řady American Splendor přispěli kromě Crumba ještě Gary Dumm, Frank Stack, Alice Bechdelová, Joe Sacco, Jim Woodring, Gilbert Hernandez, Eddie Campbell nebo Richard Corben.

Film z roku 2003 získal cenu poroty za nejlepší drama na festivalu v Sundance a scénář byl nominovaný na Oscara. Snímek s Paulem Giamattim tak přitáhl pozornost americké veřejnosti ke komiksům ze života.

Takže, Harvey, ta postava žije dál.