Živel píše o komiksové válce v Česku

Živel 31

Nové číslo overgroundové revue Živel přináší i něco málo komiksových témat. Hned úvodní rozhovor s Janem Saudkem přináší pár vzpomínek na bratra Káju a je navíc doplněn hutnými ukázkami z časopisu Tuleň, který bratři v mládí vydávali. Zajímavým by mohl být i rozhovor s Milanem Resselem (Desetioký, Dobrodružství Thuvie z Ptarhu, Kraken), který je ovšem velmi krátký a hlavně zcela opomíjí autorovo nejzásadnější, sic nikdy nevydané komiksové dílo – Abo Falio.

Ještě rozpačitěji pak působí článek Vojtěcha Čepeláka Comics: válka v ČR snažící se pojmout situaci komiksu u nás jako válečný konflikt. Autor se zde i přes veškerou snahu o nadsázku nechává strhávat pro-komiksovým horlením sahajícím až k definování nepřátel a končícím autorovou mučednickou smrtí…

Zároveň je také na stránkách Živlu ke stažení předchozí 30. číslo v pdfku, kde si můžete přečíst například rozhovor s Nikkarinem.

6 komentářů u „Živel píše o komiksové válce v Česku“

  1. Osobně si myslím, že českému komiksu nejvíc škodí právě lidé typu Vojty Čepeláka, kteří se nedokáží smířit s tím, že s komiksu se stává zcela legitimní forma, jež už nepotřebuje svá ochranářská ghetta. A dost mě překvapuje, že Živel poskytuje podobným textům místo.

  2. Jooo, to je to, co psal v hospodě a chtěl naše vyjádření :D

  3. Českému komiksu vadí jen různé žabomyší půtky a slaboduchá kresba Tomáše Kučerovského:-)))

  4. A není to náhodou tak, že právě Čepelákův text je na umělém vytváření nepřátel a tím pádem umělém vytváření žabomyších válek v principu postavený?

  5. Proti gustu žádný dišputát. Já ale považuji Tomáše Kučerovského za jednoho z nejkvalitnějších českých komiksových výtvarníků.

  6. Neshledávám ve Vojtově článku absolutně žádný výpady proti nikomu. Popisuje českou scénu komiksu a myslím, že tam je spusta dobrých informací (například o cenách, o scénářích atd). To, že to pojal jako bojovou hru je jen metaforická zkratka, taky jsem mu ji vytýkal, ale nakonec respektoval. Co se týče Kučerovského, Tome, to se jen opakuju v tom, co jsem ti říkal už osobně. Prosím, nemůžu si pomoct, ale prostě mi nesedí. Někomu zas třeba jo, ale tak to zkrátka je.

Komentáře nejsou povoleny.