Filmové bubliny: Taj(em)ný původ superhrdinů

Film podle vznikající sci-fi série Last Man Standing slibuje vizuální orgie. Dokument Secret Origin: The Story of DC Comics rekapituluje 75 let nakladatelství, bývalý Superman o sobě natočil dokument Heroic Ambition. Režisér klasických komedií John Landis napsal paradokumentární film Chronicle o teenagerech se superschopnostmi. Soudce Dredd má novou tvář, ale ve filmu ji tentokrát neukáže. Diváci odpálkovali Scotta Pilgrima. Tvůrci Green Lanterna chtějí zhmotnit představy o celé trilogii.

Heroic Ambition
V červnu jsme psali o oficiálních oslavách Supermana ve skutečném městě Metropolis. Herec Scott Cranford, který se při nich od roku 2000 do 2007 vydával za nejslavnějšího superhrdinu, natočil dokument o tom, jak do města každý rok létal z Los Angeles (letadlem). Kromě svých zkušeností chtěl zachytit také atmosféru oslav. Snímek se stopáží 55 minut je k dostání na DVD.

Chronicle
Původní scénář o třech teenagerech z Portlandu, kterým v podpaží vyraší superschopnosti, napsal režisér John Landis se svým synem Maxem. Landis zářil v osmdesátách letech, kdy točil komedie s Danem Aykroydem (Špióni jako my, Blues Brothers), Eddiem Murphym (Cesta do Ameriky) nebo oběma najednou (Záměna). Chronicle zapadne do vlny realistických „superhrdinů“, debutující Josh Trank bude natáčet ruční kamerou v paradokumentárním stylu.

Green Lantern 2
Jen co vychladly kamery, které ještě před dvěma týdny natáčely v New Orleans první díl, už je tu zpráva o scénáristovi pokračování. Warneři najali Michaela Goldenberga (Kontakt, Harry Potter a Fénixův řád) a v ideálním případě by chtěli pracovat na druhém a třetím dílu zároveň.

Last Man Standing
Ve světě budoucnosti chrání Ameriku geneticky upravení Paladinové. Bojovníci s nadlidskou silou a nejmodernější technologií by se dali nazvat prvními superhrdiny. Nejslavnější z nich se stal miláčkem země, ale ta se od něj rychle odvrátí, když ho teroristická skupina označí za svého komplice. Po devíti letech ve vězení, kde ho mučí násilníci, které sám poslal za mříže, se mu podaří utéct. Jako poslední žijící Paladin se vrací do Nové Ameriky, aby se pomstil. A nebude na to mít moc času, protože rychle umírá a neví proč.

Komiksovou sérii Last Man Standing od Heavy Metal Publishing v září uvede velkoformátová bible Killbook of a Bounty Hunter. Obrazová publikace bude složená z nákresů, výstřižků, přehledu vedlejších postav a všeho podstatného, co by měl člověk o budoucí frančíze vědět. Paramount připravuje film ve spolupráci s digitálními kouzelníky z Wety. Profil autora Dana LuVisiho na deviantARTu ukazuje, proč bude vizuální stránka klíčová. Divoké návrhy a pestrou přehlídku charakterů LuVisi vymýšlel přes dva roky, mezitím se živil jako ilustrátor, concept artist a dělal fotorealistické obálky pro DC Comics.

Scott Pilgrim proti zbytku světa
Zatímco recenzenti píšou, že jim režisér Edgar Wright uštědřil dokonalé KO, diváci dali Scottovi kopačky. Doma otvíral za 10,5 milionu dolarů, ze světa přidal jeden milion. Proti němu stál all-star tým Postradatelných a jednočlenné ženské komando jménem Julie Robertsová (Jíst, meditovat, milovat).

Speciální plakáty pro síť kin Alamo Drafthouse Cinema vytvořil Martin Ansin:

Soudce Dredd
Karl Urban byl pro většinu diváků dlouhou dobu „ten žokej z Pána prstenů“ a do konce roku se pustí na další britskou klasiku. Ani role Soudce Dredda možná neproslaví Urbanovo jméno, ale kamkoli se hne, lidé budou chtít autogramy jeho brady. („Hele, je to už naše třetí rande a ještě ses mi nepodívala do očí.“) Na cestě jsou přitom další dva filmy podle komiksů (Red, Priest), ve kterých Urban více či méně účinkuje. Režisér Pete Travis (Úhel pohledu) bude prý drsnou eRkovou verzi natáčet v Johannesburgu i s produkčním týmem „tamního“ Districtu 9.

Secret Origin: The Story of DC Comics
Bohatou a bláznivou historii nakladatelství DC Comics dokumentuje snímek, který v zámoří vyjde 9. listopadu na DVD. Vypravěč Ryan „Green Lantern“ Reynolds dá slovo tvůrcům, jako jsou Neal Adams, Neil Gaiman, Geoff Johns, Jim Lee, Paul Levitz, Dwayne McDuffie, Grant Morrison, Dennis O’Neil, Paul Pope, Mark Waid, Len Wein nebo Marv Wolfman.