Goon se bude rvát za Comics Centrum

Nakladatelství Comics Centrum oznámilo na svém Facebook profilu, že příští rok vydá oceňovanou sérii The Goon. Pokračuje tak v solidním mapování produkce Dark Horse, na český trh již uvádí Sin City, Ú.P.V.O., Conana nebo Hellboye.

Právě s pekelným borcem toho má Goon hodně společného. Ošklivý tvrďák toho příliš nenamluví (o to se stará ukecaný sidekick) a monstrům všeho druhu čelí se stoickým klidem a hasákem v ruce. Goon vymáhá pohledávky pro mysteriózního bosse Labrazia, jehož úhlavním nepřítelem je nemrtvý kněz, který chce ovládnout zločinecké podsvětí i celý svět pomocí armády zombíků.

Prostředí komiksu výrazně ovlivnily klasické horory od studia Universal, autor Eric Powell přiblížil jeho estetiku starým malovaným plakátům a celé to tak trochu sešil z různých těl. Je tu stylizace do třicátých let a hlášky o Goldie Hawnové, jsou tu gangsteři a vedle nich rybí námořnicí s háky místo ploutví, jsou tu hororové momenty jak z komiksů Bernieho Wrightsona a vedle toho potrhlý groteskní humor a odkazy na Monty Pythony.

Zároveň je na vývoji série vidět, že Powell ke svému výtvoru přirostl jako bowlingová koule k jednomu z bizarních záporáků. Obsah a forma si nepodávají ruce, jejich chapadla přímo splývají v jednu krásně slizkou bytost. Powell mění styl podle potřeby, hrubou hororovou linku zjednodušuje, když chce zvýraznit nadsázku komických epizod. Postupně čím dál víc používá vodové barvy (Stewart čaruje), které by se vyjímaly i na dobových plakátech s Borisem Karloffem nebo Bélou Lugosim, představiteli ikonických postav hororového žánru.

Tým v čele s Janem Kantůrkem bude překládat v takovém tempu, aby se titulní hrdina mohl představit čtenářům v souladu s filmovou adaptací, kterou produkuje David Fincher. The Goon poprvé vyšel v roce 1998 u Avatar Pressu. Po neshodách s nakladatelstvím si Powell vydával komiks sám, než přešel ke stáji Dark Horse. Tam vyšly původní příběhy s barvami Davea Stewarta v nultém (Rough Stuff) a první svazku (Nothin‘ But Misery). Až druhý soubor My Murderous Childhood (and Other Grievous Yarns) obsahuje sešity z nové řady (2003).

Comics Centrum se zatím nerozhodlo, od jakých příhod začne Goonův příběh vyprávět.

Filmový trailer:

1 komentář u „Goon se bude rvát za Comics Centrum“

Komentáře nejsou povoleny.