Wolverinovy kotlety se smaží v pekle

Gotické obálky ke čtvrté Wolverinově řadě tvoří Jae Lee

Chlupatý cholerik začíná od prvního čísla v restartované sérii. Podobně jako John Rambo, i válečný veterán Wolverine půjde do pekla a zpět. Na očistnou cestu ho minulý týden vyslali scenárista Jason Aaron a kreslíř Renato Guedes. V prosinci se navíc představí nová řada s podtitulem The Best There Is, v níž má Wolverine vyvádět nejkrvavější kusy.

V pořadí čtvrtou eponymní řadu s Wolverinem startuje Jason Aaron, což samozřejmě není náhoda. Rodák z Alabamy má drsný vypravěčský hlas a Wolverinovu psychiku podchytil ve výborné jednorázovce The Man in the Pit (Wolverine #56), v adrenalinovém příběhu Get Mystique (Wolverine #62-65) a nakonec i v sérii Wolverine Weapon X. Sedmatřicetiletý Jižan na sebe předtím upozornil zejména syrovým komiksem Scalped, který se odehrává v kriminálním a nelítostném prostředí indiánské rezervace.

Ani tentokrát to Logan nemá jednoduché. Jeho duši v pekle používájí místo jehelníčku, zatímco tělo na zemi ovládá démon. V Satanově říši na něj přitom čekají duše protivníků, které tam sám vysniktoval, a v pozemské linii se ocitnou v ohrožení Loganovy přátelé. A taky tady existuje nebezpečí, že ho Karel Heřmánek zbaví hodnosti rosomáka… Podle Aarona má Wolverinova cesta symbolizovat především jeho vztah k víře a naději.

TAT JDE ČAS S WOLVERINEM
1982 – Eponymní debut od Chrise Claremonta a Franka Millera. Přestože měl příběh z Japonska jen čtyři sešity, oficálně se počítá jako první série.
1988 – U regulérní nekonečné řady byl opět Claremont, jeho scénářě kreslil John Buscema. Odtud se berou Comicsové legendy a vycházela zde i „ellisovka“ Ještě žiju. Wolverine se prosekal skrz 189 sešitů.
2003 – Donedávna aktuální řadu načli Greg Rucka s Darickem Robertsonem, k nejznámějším liniím patří dvě od Marka Millara (Enemy of the State a Old Man Logan). Zároveň si tu Wolverine prošel megaakcí Civil War a bídnou kvalitu později narušoval jenom Aaron. Od 75. čísla série vychází pod názvem Dark Wolverine a jejím hlavním hrdinou je Loganův syn Daken. Končí tento měsíc.
2009 – Wolverine Weapon X od Jasona Aarona a Rona Garneyho (dělali spolu Get Mystique) se točí kolem současné podoby tajného vládního programu, z hlediska kontinuity je řada přístupná novým čtenářům. Aaron svůj přístup přirovnal k Ennisovu Punisherovi v odnoži MAX. Série končí v říjnu 16. sešitem.
2010 – První číslo čtvrté série vyšlo 1. září.

V tom, co dělá, je nejnásilnější
Krvavé hody slibuje nová řada Wolverine: The Best There Is. Údajně nejnásilnější sérii s kanadským mutantem propaguje absurdní ukázka čtyř stran, z nichž je polovina stejně jenom pocákaná krvinkami… Logana čeká protivník Cantagion (doslova Nákaza) a jeho poskoci Unkillables (doslova Nezabitelní). Háček je v tom, že když Logan krysího záporáka zabije, ten se stane ještě silnějším.

Z nahozené premisy je jasné, že The Best There Is chce zapůsobit hlavně na fanoušky módu „vytočený křovinořez“.

Scénář detektivkáře Charlieho Hustona (Moon Knight, česky mu vyšla kniha Dopaden při činu) bude nepostřehnutelný přes kresbu Juana Jose Rypa, který se podarrowovsku piplá (a postavy důkladně pitvá) s každou kapkou krve a nezanedbává předkusy hlodavců. K Marvelu se dostal z nakladatelství Avatar, kde spolupracoval s Warrenem Ellisem (Black Summer, No Hero).

První číslo se do obchodů dostane stylově v předvánočním čase, a prodeje navýší celkem pět variant obálek. Jejich autory jsou Dell´Otto, Jimenez, Djurdjevic a Bryan Hitch, který nakreslil hrudník téměř liefeldovských rozměrů.

1 komentář u „Wolverinovy kotlety se smaží v pekle“

  1. Super článek. To s Karlem Heřmánkem bylo fakt dobré:-) Jo, kéž by tenhle borec začal vycházet česky…

Komentáře nejsou povoleny.