Česky vyšlo devět z deseti komiksů, které čelí vyštvání z amerických knihoven

Ve Spojených státech žije spousta zodpovědných občanů, kteří nenechají své děti a mladistvé vystavovat explicitnímu sexu, násilí a vulgarismům. Přesně těm věcem, kterými je prolezlý komiks Kůstek. Nebo ne?

Asociace amerických knihoven každoročně obdrží stovky dopisů domáhajících se stažení škodlivých titulů ze sítě veřejných knihoven. Svobodný přístup ke knihám a boj proti nesmyslné cenzuře je náplní každoroční akce Banned Book Week. V rámci letošního ročníku asociace zveřejnila žebříček deseti slavných komiksů, které často čelily zásahům samozvané mravní policie.

Děvet z nich se objevilo v češtině, nevyšlo tu pouze pokračování Návratu temného rytíře (to by ale neměl číst vůbec nikdo). Důvody pohoršení jsou často velmi bizarní (rasistický Maus, explictině sexuální Kůstek), ale mohou také souviset s umístěním komiksů v knihovnách (Liga výjimečných, Strážci ani Sandman nejsou díla tvořená pro děti, takže jejich nevhodnost pro věkovou skupinu nedává příliš smysl).

4 komentáře u „Česky vyšlo devět z deseti komiksů, které čelí vyštvání z amerických knihoven“

  1. Blankets za sex? Uhmm.
    Jinak technická: nikde se tam nepíše, že těch 10 jmenovaných čelí zásahům nejčastěji, ale jen, že je to 10 populárních komiksových knih, kterým se to stalo.

  2. Mno, HuffPo, jak se mu občas stává, zas jednou vaří z vody. Jejda, kdyby nikde jinde na světě nebylo víc cenzury, než že pár debilů napíše debilní dopis někam do knihovny, zatímco o ulici dál je týchž titulů, co je tak urazily,  plné knihkupectví, to by si lidstvo výsklo :-)

Komentáře nejsou povoleny.