Tvrdohlavý Skála převezme Státní cenu

František Skála dostane českou Státní cenu za výtvarné umění. V moři jeho nápadů plavou i komiksy. Velké putování Vlase a Brady patří k tomu nejlepšímu, co český komiks nabízí, i když je na něm vidět, že Skála není přímo komiksový tvůrce. Soulad dialogu a políček občas zaskřípe. Jenže pak se kůň změní v motorku a pronásledují ho/ji kostlivci na kostlivých strojích. A to je i ve světovém kontexu takzvaně boží, abychom přidali nějakou odbornou definici. Skálův bublinový debut poprvé vyšel v roce 1989, nakladatelství Arbor Vitae pak v roce 2007 připravilo třetí vydání, které se dá běžně sehnat.

Už z Vlase a Brady je cítit magie lesa a Skálův vztah k přírodě, i když se postavy ještě pohybují ve světě akvarelů. Umělecký fotokomiks Skutečný příběh Cílka a Lídy už se přímo odehrává mezi šiškami a kolem domečků, jaké staví školáci pro imaginární lesní tvory. Skálovskou estetikou bojuje proti astmatu a ruchu velkoměsta i Svěrákův Kuky.

Skála (*1956) je především originálním výtvarníkem a členem uměleckých skupin Tvrdohlaví a Tros Sketos, se kterými v minulosti určoval vizuál Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Po kliku se podívejte na jejich znělku k 37. ročníku.

Skála je ten s kytarou: