Víme, kdy začne další lov na Saudka

Albatros stanovil finální datum vydání Lipse Tulliana, svátkem českého komiksu se stane 18. říjen. Soubor bude stát 599 korun a uvádí ho již oficiální anotace:

Příběh nejobávanějšího náčelníka lupičů Lipse Tulliana vytvořil Kája Saudek společně s Jaroslavem Weigelem. Komiks vycházel v 70. letech na pokračování v časopise Mladý svět a dlouho byl jedním z mála kvalitních, ideologicky nezatížených komiksů u nás. Lips Tullian byl historickou postavou, která posloužila Friedrichu Schillerovi jako reálná předloha Karla Moora z jeho slavných Loupežníků (1781) a Kájovi Saudkovi zase jako námět 59 stran komiksu, jehož scénář vytvořil Jaroslav Weigel.

Dále čtěte: Nejobávanější náčelník lupičů vyjde na podzim. Muriel se vrátí příští rok

56 komentářů u „Víme, kdy začne další lov na Saudka“

  1. gormie: Počet stran bude dvojnásobný, na jedné stránce bude komiks a na druhé nějaký bonus.

  2. M@P: I tak se mi to zdá dost peněz, ale uvidíme, co tam bude za bonusy …

  3. Naprostá česká klasika: Po 40ti letech vyjde nejkultovnější Kájova záležitost s vypětím sil několika lidí a debata je kolem ceny knihy… Proč chleba, máslo, elektřina apod. stojí to, co stojí? Protože cenu od pádu bolševika určuje trh, nikoli centrální plánování ÚV KSČ. Co takhle napsat: Hallelujah!

  4. Polygrap: To jsem si nevšiml, že od roku 2003 uplynulo už 40 let.  Zato jsem si ale všiml, kolik takové knihy běžně stojí na tom tvém trhu. Proto říkám, že je to drahé.

  5. Ten trh není bohužel můj:) Nevím, co myslíš rokem 2003, ale tento Lips Tullian vyšel poprvé a naposledy v roce 1972 a 1974 v Mladém světě, takže vychází teď poprvé knižně. Vidím, že tě skutečně zajímá hlavně ta cena, nikoli obsah knihy, tak jak jsem ostatně předpokládal z tvého příspěvku.

  6. Polygrap:  Možná by sis měl zjistit nějaké informace, než začneš psát do diskusí arogantní příspěvky. Komiks vyšel v roce 1990 (Středočeské nakladatelství a knihkupectví ) a v roce 2003 (EGMONT).  Kromě toho ho před revolucí vydávala i Česká speleologická společnost.

  7. Tak fajn … uznávám, že jsem tady se sebe udělal blbce.
    Někdy se holt zadaří.

  8. Polygraph: Poprvé a naposled v 70’s rozhodně ne. V roce 1990 to vyšlo v Knihovničce Vakukoku… A cena mi taktéž přijde docela přehnaná (zvlášť při obrovském nákladu). Ale tak proč čtenáře nepodojit, když je Saudek „in“

  9. Lenny: Ke knihovničce Vakukoku: Pokud budeme považovat každého, kdo má přístup ke kopírce, za vydavatele, tak těch vydání asi bude spousta:) Čtenáře nedojí Albatros, ale frajeři na Aukru, který skoupili Oranžovou smrt a Kájovu monografii a prodávají je za trojnásobek – a světe div se, zákazníků mají pořád dost! Tak jak je kniha koncipována – každá strana zvlášť na zažloutlém papíru munken pure 150 g, je v podstatě zadarmo. Má vytvářet dojem souboru grafických listů, které kdyby se prodávaly za 500 Kč/kus, tak jak je to u výtvarníků běžné – samozřejmě při max nákladu 200 ks – o tom se nepřu, dostali bychom se na cenu 500 x 59 (51 LT + 8 Černý Filip) tj. férových 29 500 Kč za soubor. Proti tomu mi přijde 599 Kč celkem fajn:) Pro mne je Kája „in“ už desítky let. To, že se teď všichni probrali a maj ručičku v nočníčku, to je druhá věc:)

  10. Jo a když už máme být tedy pinktlich, tak ta knihovnička s Lipsem vyšla myslím 1999, nikoli 1990.

  11. Polygraph: „… jak je kniha koncipována – každá strana zvlášť na zažloutlém papíru“ – Chápu to správně, že při listování uvidím vlevo prázdnou zadní stranu předchozího listu a vpravo potištěnou další?

  12. Ano, přesně tak. Vlevo jsou údaje o epizodě, její název, kdy a kde vyšla + na některých stranách jsou další související dokumenty – rozhovor s Kájou, obálky původních knižních vydání, jediný Kájův dochovaný „storyboard“ k Lipsovi apod.

  13. Aha, děkuju za upřesnění. (Nedošlo mi nejdřív, že jde o jednostránkové epizody, a chtěl jsem se připravit na zklamání z rozsekání, ale tohle zní fajn.)

  14. Ty epizody na sebe samozřejmě navazují, ale ne takovým způsobem, aby je rušila tato sazba pouze na pravou stranu. Já myslím, že hlavní důvod této sazby je ten, že kresba je tak strašně složitá – někdy i kolem 20 okének na stranu (Muriel má kolikrát i jedno jediné!), že představa otevřené dvoustrany, na které bude 40 – 50 okének působila dosti nepřehledně a přehuštěně. Kniha by také byla na svůj rozměr neúměrně tenká. Tento způsob sazby se používá při vydávání uměleckých publikací hlavně v zahraničí a je neuvěřitelné štěstí, že se Albatros pro tuto variantu rozhodl. Toto „opus magnum“ Káji Saudka si to bezpochyby zaslouží!

  15. Největší komiksová kniha, která tu kdy vyšla. Větší už je jen atlas a to ještě jen některej:)

  16. Polygraph : Mě přide, že to zní všechno setsakramentsky dobře :) sem netušil jak se může mý těšení eště vybejčit. -ch, dikes!

  17. Bude svazek obsahovat i Konec Sahrbergovy bandy a Stříbrný poklad..? Nebo to bude pouze Nejobávanější náčelník a Černý filip….

  18. Nejobávanější náčelník lupičů a Černý Filip. 59 stran komiksu, vždy na pravé straně. Tato informace je v každé anotaci na tuto knihu.

  19. fajn. po přečtení všech informací zde o komiksu: JE to předražený a rozsekání na stránku příběhu a stránku keců zní dost nesmyslně. nejspíš to bude mít kromě zbytečně drahých stránek i zbytečnou pevnou vazbu, která dál to zbytečně prodraží. no, ale třeba mě to nakonec příjemně překvapí. uvidíme.

  20. kosmik: Souhlas. Koupím si to na jaře v Levných knihách za 169 kč.

  21. Pádlo Jan:  Jednou to bude geniální hláška ve stylu posledních vět před smrtí.:) Saudek se zatím v oběhu moc neohřál. Nevidím důvod, proč by Tullian měl přežít Vánoce.

  22. Podle toho, co jsem měl možnost vidět, bude souborný Lips Tullian vypadat skvostně. Filip Konečný si dal s přípravou tiskových podkladů práci, která je daleko za hranicí běžného profesionálního přístupu. A vzhledem k tomu, že je komiks tištěný dnešními technologiemi na výborný papír, je výstup o 100 % lepší než před lety v Mladém světě. Lips Tullian je prostě klasika, která si takovýhle nadstandardní přístup zaslouží, a kdo nechce, ať nebere.  

  23. To kosmik
    -pevna vazba neni zbytecna.Jsem rad,ze to tak vyjde .Ta knizka pujde z ruky do ruky,tak at nam dlouho vydrzi……ms

  24. V Brně u nerdů potvrzuji též už mají a je to fakt DELUXE! – Kdyby takto vycházelo vše, tak si jenom mlaskám ;)

  25. Vyrazil jsem v 19.22 do Luxoru na Václavák, kde v 20.00 zavírají, už jsem to nevydržel do pátku:) Přicházím a říkam si, je to gramofonová deska, nebo knížka? :) Je to asi tak 3x větší, než všechny knížky, co byly v regále, takže fakt úlet! Není to jen komiks, je to skutečně umělecká publikace. První Kájova, určitě je moc rád!

  26. jo jo. je to fakt nádherný. slintám nad tim už celej víkend. a musim říct, že tenhle původní lips je to nejlepší, co jsem do teď od maestra četl. přesně jak tvrdily poučené hlasy

  27. sem zde. lips koupenej. vypadá skvěle, ale stejně  – 600 je 600 :)

  28. Já to beru tak, že kdybych si to nechal vytisknout na rohu v kopírce z nějakých pofiderných stažených skenů z netu, tak mě to bude stát 20 x 36 za barevný stránky a 39 x 9 za černobílý. Takže bych to měl nesvázaný za 1071 Kč. Na obyčejným papíře. Takže svázaná verze za 599,- je pro mě jasná volba – jako pekařina:)

  29. Je to ve všech směrech dokonalost. Zpracováním a jednoznačně i obsahem. Prolistoval, pomazlil se, precet sem si prvnich deset dílů a spokojeně usnul. A co se týče výše finanční částky? – já bych to už nedal z ruk ani za milión.

  30. Několik názorů odjinud:
     
    KOCOGEL Komiks Mania
     
     
    Lips Tullian dorazil neplánovaně o 4 dny dříve a je to fakt špica a deluxe kniha – Během příštího týdne zkusím udělat video, ať je vidno, jak se mají dělat sebrané knihy starých komiksů ;)
     
    Už tu knihu mám a musím říct,že je to opravdu dobře udělaný.Hlavně sem rád,že to vůbec vyšlo-nevím proč to nevydaly už tenkrát po revoluci a musely jsme čekat dalších 21 let. :–
     
    Vyzerá to zaujímavo, asi si to z Nerdov objednám.
     
    Taky jsem si to dnes pořídil a ta kniha vypadá opravdu dobře – v podstatě má takový umělecký formát i rozsah – navíc tisk je proveden pouze jednostranně, což má své kouzlo (na druhou stranu může někdo říct, že se uměle dvojnásobně nafoukl počet stran, aby kniha byla tlustší :).
     
    Cena je tak podle mne trochu přestřelená, ale celkově nemohu jinak než doporučit, je to prostě nádherná věc do sbírky. Největší nevýhodou je nakonec paradoxně formát – špatně se to dává do poličky…  :)
     
     
    Jako vydavatel na tomhle bude mít vývar jak prase! :)
     
     
    Pevný desky, velkej formát, to je fajn, ale proč to není oboustraný, a kompletní? to už vážně nevědí jak to nafouknout, aby z nás vytáhly v potu vydřenou měnu? Raděj bych dal dvě stovky za oboustranej paperback. ..no ale sláva, že Saudek konečně vychází, takže si ho v nějaký slevě nejspíš stejně koupim.
     
    Mám to objednané v ART FÓRE. To je jediné knihkupectvo, ktoré vozí aspoň nejaké komixy
    z Čiech ku nám. Pravda je tu ešte Brloh, ale ten má väčšinou iba veci z CRWE. Tešil som sa na to, ale ako mám rozumieť tomu, že to nie je kompletné? Domnieval som sa, že slovo
    komletné znamená to, čo znamená. Takže poprosím tých, čo to máte, čo je vlastne v tej
    „kompletnej“ knihe?
     
    Kniha je komplet všech příběhů z Mladého světa, chybí jen dva příběhy, které vyšly později, jmenovitě Stříbrný poklad a Konec Sahrbergovy bandy – jsou v jiném formátu a nehodily by se tak do celé knihy – dle znalců a Saudkových sběratelů (ne, dle mého;) jsou to též ty horší příběhy Lipse. Tyhle příběhy se dají sehnat v pohodě ještě i dnes např. přímo ve vydání:
    http://www.comicsdb.cz/comics.php?id=474
     
    Jinak kdo neviděl, Lips není obyčejná kniha, ale je opravdu ve formátu tehdejšího Mladého světa, což v dnešní době znamená, že si ho lehce spletete s Atlasem světa, opravdu je to tak moc velké ;) Do knihovničky se vám jen tak nevleze ;)
     
    Bohužel tam chybí pokračování Lips Tullian se vrací z roku 1994 :'(
     
     
    Pokud se ,ale nemýlím,tak po revoluci dostal MS menší formát a asi proto ho tam nedali.On i ten styl kterým K.Saudek toto pokračování kreslil mně připadá velmi odlišný od těch předchozích-jakoby na to měl málo času,takové chudší a nepropracované.Možná je to jen můj pocit,ale v žádném případě nesnižuju genialitu K.S.
     
    Mám to objednané v ART FÓRE. To je jediné knihkupectvo, ktoré vozí aspoň nejaké komixy z Čiech ku nám…
     
    Nuž, ja som si kúpil Lipsa v eshope Gorila.sk za 20.60 (v predpredaji, momentálne stúpla cena na 21,80). Pravdu ale máš, že okrem „mainstreamových“ a manga záležitostí to Brloh dosť ignoruje. Dokonca nemajú ani ostatného Thorgala! Takže nezostáva nič iné len surfovať po (nielen) knižných eshopoch – gorila, martinus… ::)
     
    Dá se očekávat, že to zmizí stejně rychle jako nová Muriel, nebo s koupí nemusím chvátat? Na rozdíl od Muriel mě tohle celkem zajímá.
     
    Mělo by to mít náklad 10000 ks – Muriel prý měla buď 2000 nebo 4000 ks (informace se různí;), takže teoreticky a podle toho, že to teď vidím vystavené v každém druhém knihkupectví bych nijak nespěchal ;) … A můžem ti to vždycky u Nerdů zarezervovat, popř. nahlásit, až bude docházet ;) …a i pak pomůže Aukro, kde to sice většinou bude za dvojnásobnou cenu, ale může se stát, že to prodá někdo, kdo o tom nemá páru ;)
     
    Fajn, počkám.
     
     
    Včera večer som si zalistoval v Lipsovi Tullianovi. Dámy a páni, je to mňamózne dielko.  :oD Saudek na vrchole! Prepracovaná kresba, vypiplané detaily, kvantum informácií vtesnané do netradičného (takmer) štvorcového formátu, sprvu neviditeľné drobnosti, ktoré objavíte až po pozornom prehliadnutí jednotlivých panelov… Mimochodom, majster má okrem kresby, absolútne dokonalý ručný lettering, a to nehovorím iba o dialógových bublinách. Myslím, že i zahraniční lettereri by sa mohli čomu-tomu priučiť ;)
     
    Škoda, že Kája už asi žiadny ďalší komiks nenakreslí…
     

  31. To víš, když Češi nechtěj diskutovat, tak musej nastoupit bratři Slováci:)

  32. P.S. Schválně jsem umazal autorství, abych nikoho neurazil, neprozradil, jen mi to přišlo přínosné!

  33. ad Polygraph: Nemáš co dočinení s vydavatelm? Já jen, že tomu v každém komentu děláš už docela nechutnou propagaci

  34. ty vole Lenny, tohle nechutná propagace? To při regulérní reklamě rovnou vrhneš ne?
    ad Lettering : mě to teda taky hnedka praštilo do oči – voproti vysázenýmu fontu je tahle růční práce mňamka sama o sobě. Kája je bůh!

  35. glock: Já jen narážím an to, že to stačí napsat jednou jak je to „úžasný a skvělý a božksý“ a ne to cpát skoro do každého komentáře…

  36. To já jsem napsal jak je to úžasný a skvělý a božský rovnou na 8 nejen komiksových serverů :)

Komentáře nejsou povoleny.