Batmana zimní spánek nečeká. Seznamte se s budoucností netopýřího znaku

Netopýři se v listopadu ukládají k zimnímu spánku a jejich srdce bije pouze čtyřikrát za minutu. Batmanův znak bude ale pulzovat ostošest, Bruce Wayna od listopadu čeká zcela nový život. Kostým Batmana si přitom ponechá i jeho mladý nástupce, takže v Gothamu bude veselo.

Další éru dnes startuje jednorázovka Batman: The Return od Granta Morrisona a Davida Finche, která by měla svázat dohromady všechny dějové linky rozehrané v uplynulých měsících. To hlavní se ale bude dít v měsíčních řadách, které čeká spousta změn. Tady jsou ty nejdůležitější…

BATMAN INCORPORATED #1
Píše: Grant Morrison
Kreslí: Yanick Paquette
Vychází: 17. listopadu
Ukázka

Důležitou novinku si ohlídá sám pán jeskyně. Do kostýmu Batmana se vrátí Bruce Wayne, který zemřel jen na oko a ve skutečnosti podstoupil náročnou pouť časem. Kostým si zároveň ponechá i Brucův následovník Dick Grayson. Batman se promění ve značku, která působí i mimo Gotham, čtenáře tedy čeká spousta cestování po světě. Hned v úvodu si Batman zaplachtí mezi japonskými mrakodrapy a všudypřítomnými neony.

Morrison při svém angažmá oprašuje zapomenuté události a vetché postavy (k úplnému pochopení scénáře se hodí minimálně Wikipedie), tentokrát se vrátí ke spolku Club of Heroes, jehož členy jsou cizokrajné obdoby Batmana a Robina. Poprvé se představily v roce 1955 a Morrison s Williamsem III je zapojily do děje o padesát let později v sešitech Batman #667-669.

BATMAN #704
Píše a kreslí: Tony Daniel
Vychází: 17. listopadu
Ukázka

Nejslabším článkem se zatím jeví eponymní řada. Nějaká přidaná hodnota nebo velké události se jí poslední dobou vyhýbaly, a proto paradoxně Danielův autorský pokus působí jako výplňovka, i když by měl být hlavní vlajkovou lodí. Mladší Batman se vydá do čínské čtvrti, aby zabránil zneužití tajemné a mocné relikvie.

BATMAN AND ROBIN #17
Píše: Paul Cornell
Kreslí: Scott McDaniel
Vychází: 24. listopadu

Pokračovat ve skvěle rozjeté sérii po Morrisonovi je zatraceně težký úkol. Nevděčná role padla na Cornella, který se pokusí udržet laťku s novým záporákem jménem Absence. Hlavními postavami zůstanou Dick a Brucův psychopatický syn Damian.

V únoru řadu přebere Peter J. Tomasi a Patrick Gleason, aby o něco zvýšili sázky – White Knight bude chtít z Gothamu udělat ráj na zemi, což pravděpodobně zahrne likvidaci všech obyvatel nebo nějaký podobný kompromis.

BATWOMAN #0
Píše: J.H. Williams III, W. Haden Blackman
Kreslí: J.H. Williams III, Amy Reederová
Vychází: 24. listopadu
Ukázka

O dlouho očekávaném návratu Batwoman v podání J. H. Williamse už se na Komiksáriu psalo na konci prázdnin. Resuscitovaná hrdinka bude dál bojovat proti mystickým kultům a snad opět předvede vizuální hody. Zajímavá bude především tvůrčí spolupráce Williamse a Amy Reederové. V době, kdy nadšené fanynce do mangy vyšlo Kočičí zlato, by si ji u netopýřího titulu a po boku Williamse III nedokázal představit asi ani Willy Wonka, který je schopný udělat žvýkačku s příchutí rajčatové polévky a borůvkového koláče najednou. Regulérní první číslo vyjde v únoru.

DETECTIVE COMICS #871
Píše: Scott Snyder
Kreslí: Jock
Vychází: 24. listopadu
Ukázka 1, 2, 3

Přestože je spisovatel Scott Snyder stále nováčkem v komiksové branži, už si u DC vydupal svého parťáka. Na pozici kreslíře zkrátka musel mít Jocka. Společně přitlačí na slovo „detektivní“ a dostanou ho co nejblíž žánru noir.

Stylovou kriminálku slibuje i doplňující příběh s komisařem Gordonem, podle Snyderova scénáře ho (takhle) nakreslí jeden z nejtalentovanějších retrokreslířů Francesco Francavilla. Otázkou zůstává, který Batman tady bude účinkovat a jestli nezačne čtenáře spíš štvát tím, kolik věcí stíhá. Wolverine a Deadpool by mohli vyprávět…

DARK KNIGHT #1
Píše a kreslí: David Finch
Vychází: 8. prosince
Ukázka

Když David Finch na začátku roku navlékl dres DC, bylo jen otázkou času, kdy začne kreslit Batmana. Teď se navíc přidá k Danielovi a Williamsovi III, kteří si můžou sami psát i scénáře. Série s Brucem Waynem by měla kombinovat drsnou akci ve špinavých uličkách Gothamu s nadpřirozenými prvky. V prvním příběhu dojde k vraždě Brucovy přítelkyně z dětství, temný rytíř potká Tučňáka nebo démonického Etrigana.

Úvodní případ má Finch rozplánovaný na šest sešitů, prohlásil ale, že svou vysněnou sérii nikdy nehodlá opustit. Uvidíme, jak s jeho plánem zatočí platící čtenáři a nevyzpytatelní šéfové v kancelářích na Broadwayi.