Muriel za Muriel získal Saudek. Uspěl také Čech, Šlajch či Plachý

Zatímco zahajovací party KomiksFEST!u ukázala, že vzkřísit Rudyho Kovandu a dát mu do ruky vuvuzelu není dobrý nápad, včerejší završení v podobě předávání cen Muriel 2010 bylo svižné a vtipné.

Večerem v pražském Roxy provázel Joachim Dvořák s Janou Fantovou, ceny předávali Igor Baranko, Petr Krejzek, Edgar Dutka, Berenika Saudková (měla hezké šaty) nebo Emmanuel Guibert (měl košili, ale zato zahrál na kytaru dvě vypalovačky s poctivým americkým přízvukem).

Kompletní seznam vítězů následuje.

Nej scénář

O přibjehi: Albína – Máša Bořkovcová, Markéta Hajská a Vojtěch Mašek (Lipnik)
Tajemství ostrova za prkennou ohradou – Pavel Čech (Petrkov)
Brutto #3: Hrnec – Jiří Grus (Labyrint)

Nej kresba

Muriel a oranžová smrt – Kája Saudek (Albatros Plus)
Tajemství ostrova za prkennou ohradou – Pavel Čech (Petrkov)
Voleman #4 – Jiří Grus (Adéla Tlachačová – Labyrint)

Nej původní komiks

Muriel a oranžová smrt – Miloš Macourek a Kája Saudek (Albatros Plus)
Tajemství ostrova za prkennou ohradou – Pavel Čech (Petrkov)
O přibjehi: Albína – Máša Bořkovcová, Markéta Hajská a Vojtěch Mašek (Lipnik)

Nej překladový komiks

Čajovna u malajského medvěda – David Rubín (Tomáš Chlud – Sýpka)
Calvin a Hobbes – William B. Watersson II. (Crew)
Kůstek #1: Útěk z Kůstkova – Jeff Smith (Crew)

Nej původní krátký komiks

Historia Metodeana – Václav Šlajch, vyšlo v Aargh 9
Čtyři dny v Koreji – Tomáš Kučerovský. vyšlo v Welles 40-41

Nej překlad

Calvin a Hobbes – Richard Podaný (Crew)
Kůstek – Michael Bronec (Crew)
Holka z H.O.P.P.E.R.S. – Jaroslava Kočová (BB/art)

Nej propagační počin

Kája Saudek (monografie) – Helena Diesing (Arbor Vitae)
Komiksárium.cz
Meteory českého komiksu (dokument ČT)

Nej lettering

Aargh 09 – kolektiv (Analphabet Books)
Miluju Led Zeppelin – Nikola Žogliková (BB/art)
Muriel a oranžová smrt – Kája Saudek (Albatros Plus)

Nej strip

Hovory z residence Schlechtfeund – Džian Baban a Vojtěch Mašek (A2)
Jiné světy – Jaromír Plachý (Psychologie Dnes)
Zen žen – Lela Geislerová (Respekt)

Síň slávy

Ondřej Sekora

Čestná cena Muriel

Emmanuel Guibert

23 komentářů u „Muriel za Muriel získal Saudek. Uspěl také Čech, Šlajch či Plachý“

  1. Zajímá Muriel vůbec někoho? Mě je teda totálně volná :D

  2. M(n)ě Stonožko, 3. pád, komu, čemu je volná Muriel?, Stonožkovi! :)

  3. Mě nezajímá, ale připomněla mi, že si musím pořídit O přibjehi. Takže úplně neužitečná není.

  4. Sorry, ty to máš vlastně dobře:) Muriel, jako každé ocenění lidské práce je naopak velmi důležitá! Nejenže je motorem pro další práci komiksových autorů a vydavatelů, ale působí také jako nezávislý katalyzátor množství komiksových knih. Ať žije Muriel!

  5. No jako sorry, ale tahle cena je totálně zbytečná. A navíc ty komiksy, které byly oceněny – prach a bída… Fabula Rasa je o hodně lepší a aspoň si na nic nehraje s „prestižní českou cenou“, nehledě na to, že u Rasy vítězí opravdu dobré comicsy :)

  6. Ja taky nejsem pritelem okazalosti, ale presto si myslim, ze je dobre, ze v Cesku existuje neco jako ‚prestizni komiksova cena‘. Ovsem mam k ni taky spoustu vyhrad, nejvice k letosnimu zarazeni Muriel a Oranzove smrti. To je jako kdyby dneska nekdo udelil literarni cenu Dostojevskemu – Dostojevsky nepotrebuje dostavat ceny, kazdy ho uznava jako klasika; hlavni ucel cen je objevit a poukazat na nove soucasne autory! Pro ty jedine to ma nejaky smysl. 
    Mimochodem, hlavni argument pro zarazeni MOS byl, ze je to jeji prvni vydani (prestoze ze mnoho casti bylo poruznu publikovano uz drive) – znamena to, ze Lips Tullian tam pristi rok nebude?

  7. Možná by se mělo rozlišovat mezi „nej komiks“ a „nej publikace“ za 2010, 2011,2012,……  a publikaci by klidně vyhrát mohl:)

  8. Můj argument k zařazení MOS jsem psal už v článku k vyhlášení nominací, kde jsem to vysvětloval na Skřiváncích na niti. Prostě ten komiks vyšel v roce 2009. Co na tom je k nepochopení? Jaké mnohé části MOS kde porůznu vyšly? Vím asi o osmi stranách ze 145! (A to byly ukázky, nikoli publikování komiksu jako takového!)  Proč by tam nebyl Lips Tullian? Když vyšel jako ucelený komiks poprvé letos? Pokaždé se jednalo o první vydání. Fabula rasa obsadila MOS dokonce ještě do více svých cen! Kdo nechápe paralelu se Skřivánky na niti, kteří byli oceněni také až po více jak 20ti letech, tak na ceně Nejkrásnější kniha roku to snad už pochopí. Tam se zkrátka přihlašují knihy poprvé vydané v uplynulém roce. A to splňují ve svých letech jak MOS, tak i Lips. Howgh!

  9. Myslim, ze Nejkrasnejsi kniha roku neni argument, tam jde o neco uplne jineho. S temi Skrivanky na niti je to zajimave a paralela je opravdu do oci bijici, i kdyz to ze to nekdo jiny v minulosti udelal nemusi znamenat, ze to bylo stoprocentne spravne a tudis smerodatne. Navic bych rekl, ze v tom je navic drobny rozdil – zatimco Menzel byl v te dobe porad jeste aktivni reziser, ktery nijak zvlast svuj styl za tech 20 let nezmenil, a SNN byl proste jeden z jeho starsich filmu, Saudkova tvorba (ktera se de facto realne uzavrela priblizne pred 20 lety) je dneska proste klasika, legenda, ktera patri do kontextu let sedesatych a nemela by proste byt timto stylem mixovana s Grusem nebo Cechem.
    Fakt me zajima, jak dopadne zarazeni Lipse Tulliana pristi rok. Ze je to prvni souborne vydani je podle me dost slaby argument, to by se mohly udelovat ceny kdekomu (nehlede na to, ze to tusim vydala malonakladove uz Knihovnicka Vakukoku nebo nekdo). Grusova serie vitezstvi za kresbu byla letos nasilne prerusena, tak mu ji budou moct pristi rok zase s klidnym srdcem udelit.

  10. Neodpověděl jste mi, kde po různu vycházela MOS. Říkáte, že Berlinale není směrodatné (správně je směroplatné, to už říkala Máňa v Kulovém blesku:) a neumětelský xeroxový samizdat klidně necháte diskvalifikovat 1. knižní vydání (prvních dvou epizod z pěti) Lipse Tulliana…

  11. Dobra, rekneme ze s temi ‚mnoha‘ castmi jsem to prehnal – spis jsem narazel na to, ze uz pred docela hodne lety jsem videl asi 5 stranek v jednom Saudkove katalogu nebo bylo treba neco v Crwi… Ovsem dal jsem to do zavorky, to znamena, ze tomu neprikladam prilisnou vahu.
    Stejne tak jsem dal do zavorky tu Vakukoku. Ovsem myslim, ze Muriel se ma proste udelovat novym komiksum za uplynuly rok, takze to ze je to prvni knizni vydani by podle meho nazoru nemelo hrat velkou roli. To by stejne tak mohla dostat cenu Olympia kdyz poprve vydala komplet Rychle sipy nebo Labyrint kdyz hodil do jedny knihy vsechny Aloise Nebely…

  12. Podle mě je zařazení Muriel logické, nicméně to dost deformuje poselství, které by ta cena měla mít, teda, co že je vlastně na české scéně v poslední době zaznamenáníhodné. Saudek to určitě není. Dost mi naštvalo, že tu hlavní cenu dostal Čech (:-)), protože, jakkoliv je ta jeho knížka hezká, komiks to prostě neni! A začít do síně slávy zařazovat dávno mrtvé umělce možná jakoby zvyšuje prestiž té ceny, ale vypovídá to především o tom, že to ocenění po pár letech prostě není komu to dát…a to je smutné…

  13. Theo_phil tomu dal korunu: Kája Saudek určitě není zaznamenání hodný! Ještě že si to nemyslí těch 6000 tisíc lidí, co si koupilo během měsíce celý náklad MOS:) Řeči se mluví a voda teče…

  14. Nepovažuji prostš Káju Saudka za SOUCASNEHO reprezentanta ceskeho komiksu (naposled snad kreslil nejake obrazky pro volebni kampan komunistu v 90. letech). Se zarazenim Slaviku do souteze Berlinale bych nesrovnaval. Narozdil od Muriel totiz neni soutez na filmovem festivalu bilancni. Srovnavat by se dalo napriklad, kdyby se objevil nejaky stary Chaplinuv film a Chaplin by za svuj herecky vykon v nem dostal Oscara za rok 2010.

  15. Nahodou to prirovnani k Chaplinovi je celkem presne. A navic to zvyraznuje absurditu situace tim ze jeste absurdnejsi.
    Jinak, rypnout si do udeleni hlavni ceny Prkenne ohrade me taky napadlo, ovsem je mi jasne, ze porota urcite shromazdila spoustu argumentu proc to je komiks (prestoze kazdy, kdo tu knihu otevre, ma pochyby). A ohledne sine slavy by se melo vyjasnit, co to presne znamena. Taky bych radsi videl, kdyby se to davalo zijicim lidem za celozivotni zasluhy, ovsem mozna ze porota tim chce spis poukazat na ceske komiksove klasiky. V tom pripade bych hlasoval pro udeleni ceny Janu Fischerovi, zapomenutemu geniovi ceskeho komiksu (jeho kresba v nekterych smerech predci podle me i Saudka).

  16. Oranžová smrt: Neutrino + theo_phil: Přirovnání k Chaplinovi není vůbec přesné, naopak je zcela zavádějící. Skřivánci na niti šli do kin v roce 1989 a dostali Zlatého lva jako regulérní film společně s americkým filmem Music Box, taktéž z roku 1989. Nevymýšlejte si stále absurdnější přirovnání a uznejte analogii Skřivánků a Oranžové smrti, která vyšla poprvé také až v roce 2009. Pokud jste tedy soudného smýšlení…

Komentáře nejsou povoleny.