První signální: Ani Tintin neodolá volání Cthulhu

Napadlo vás někdy, jak by se Tintin popasoval s kosmickou hrůzou z povídek H.P. Lovecrafta? Výtvarník Murray Groat si tuhle otázku položil a sám si na ni odpověděl.

Výsledkem je dokonalý pastiš Hergého čisté linky a rozhodně nejstylovější Tintinovo dobrodružství, které nikdy nevznikne. Čtyři mystifikující obálky ale nabízí spoustu prostoru pro naši fantazii.

Lovecraftův svět a kult Cthulhu v současnosti oživují také Alan Moore a Jacon Burrows v sérii Neonomicon. První překonal všechny svoje scény znásilnění (tentokrát je rovnou skupinové) a druhý musí mít splachující nervovou soustavu, jestli dokáže po zvrhlících v řadě Crossed kreslit ještě znepokojující Neonomicon, po jehož druhém sešitu se normální člověk dojde osprchovat.

Mooreův scénář sleduje dvojici agentů FBI, kteří vyšetřují sérii brutálních vražd. Dostanou se až k tajnému spolku, jehož členové se účastní zvrácených sexuálních orgií a mluví jazykem prapůvodních vesmírných bytostí. Samozřejmě je tu spousta více či méně skrytých odkazů na Lovecraftovu tvorbu, jak by se dalo u Moorea už trochu nudně předvídat.

Nakladatelství Avatar zatím vydalo dva sešity ze čtyř, další by měl vyjít 1. prosince.