Telegrafické lenošení: Kůstek oslaví dvacítku

Mezi svátky jsme si naordinovali klidový režim, který se smí porušit pouze při výpravě za další mísou vanilkových rohlíčků. Mně osobně už cukr a strouhanka pomalu ucpávají zápěstní tepny, takže v rychlosti naťukám telegrafický přehled aktuálních událostí a budu doufat, že se tu opět ve zdraví sejdeme, až se letopočet po delší době zbaví dvou nul. A třeba vás i něčím překvapíme.

  • Vhrsti končí s pravidelným blogováním o komiksu na Aktuálně. Snad bude mít více času na samotnou tvorbu.
  • Na zpravodajském serveru iHNed.cz se dnes objevil rozhovor s Jiřím Grusem. Je to předkrm před pátečním vydáním Víkendu HN, kde se Jakub Sedláček bude věnovat současným českým autorům.
  • Pobočka Městské knihovny v Praze v Ruské ulici se proměnila v moderní Dům čtení. Nabídne mimo jiné sérii čtyř přednášek o komiksu a setkání s tvůrci. První proběhne 19. ledna s Karlem Jeriem, následovat budou Grus, Lachman a Bažant.
  • Deset nejlepších sešitovek roku 2010, deset nejlepších grafických románů roku 2010 a deset očekávaných komiksů roku 2011 podle Techlandu a Douglase Wolka.
  • Nakladatelství First Second dál šponuje naši trpělivost. „Unikají“ ukázky (1, 2, 3) z dlouho připravovaného Battling Boye od Paula Popea, ale oficiální datum vydání stále neexistuje.
  • Příští rok slaví dvacáté narozeniny komiks Bone alias Kůstek. Chronicle Books mu nadělí titul Bone: 20th Anniversary Full Color One Volume Edition, ve kterém budou svázané úplně všechny sešity v barvě.  Stylová krabice by podle slibů Jeffa Smithe měla chránit robustní knihu, jejíž hřbet bude mít skoro osm centimetrů a přesto půjde pohodlně rozevírat a nerozpadne se. Černobílá obdoba v paperbacku vyšla poprvé v roce 2004 a za cenu 40 dolarů je dodnes vyhledávaným povinným doplňkem knihovny.
  • Šikulové si mohou složit papírového robota z prvního dílu Wareova Acme Novelty Library.
  • Velký návrat z internetu na papír čeká antologii Dark Horse Presents. Dubnového (re)startu se zúčastní Neal Adams, Frank Miller s Xerxem nebo Paul Chadwick a jeho kultovní hrdina, který za každých okolností drží kamennou tvář.  Pod přezdívkou Concrete se totiž skrývá muž, jemuž mimozemšťané přehodili mozek ze smrtelného těla do betonového golema. Takhle to bude vypadat.
  • Scenárista Brian Haberlin a kreslíř Philip Tan hodlají popostrčit vývoj trojrozměrných komiksů s únorovou jednorázovkou Captain Wonder 3D.
  • Sezónní událostí Marvelu pro rok 2011 bude blockbuster Fear Itself. V sedmidílné minisérii od Matta Fractiona a Stuarta Immonena musí postavy čelit svým nejhorším strachům a obavám. Začíná v březnu.