Werthamův stín se definitivně rozplynul, DC zavádí vlastní měřítka přístupnosti [Aktualizace]

Superman je esesák, vztah Batmana s Robinem má sexuální podtóny a Wonder Woman mění mladé Američanky v lesby. Psychiatr Fredric Wertham měl jasno. V důsledku jeho křižáckého tažení proti komiksům a vydání knihy Seduction of the Innocent (Svádění nevinných) vznikla v roce 1954 cenzura Comics Code Authority (dále CCA), která se nedotkla jen jmenovaných postav DC nebo superhdinů u Marvelu, ale především zničila žánrové magazíny zaměřené na kriminálky či horory. Po desítkách let ale komiksové oběti vrací Werthamovi úder.

Marvel od CCA upustil už v roce 2001, když na obálce X-Force #116 bylo na místě obvyklého štemplu oznámení „Koukejte děcka, žádnej kód!“. Krváky a znepokojivé strašidelné příběhy zase loni s velkým úspěchem připomněly nádherné publikace The Horror! The Horror! a Four Colour Fear. A od letošního ledna už nebude známka ani na komiksech ze světa DC, jak oznámili Jim Lee a Dan DiDio prostřednictvím oficiálního blogu nakladatelství. Pod CCA dnes už spadá pouze seriál Archie a jeho stejnojmenný vydavatel.

PŘÍSTUPNOST DC KOMIKSŮ
E(veryone): Pro všechny věkové kategorie, může obsahovat groteskní násilí
T(een): Od 12 let, může obsahovat mírnou porci násilí a nadávek
T+(een Plus): Od 16 let, střední porci předešlého a názorné vizuály k tomu
M(ature): Od 18 let, může obsahovat intenzivní násilí, klení v každé bublině, nahotu, sexuální témata a další

Stejně jako Marvel, také DC zavádí vlastní stupnici podobnou například filmové klasifikaci MPAA (právě s ní měl Marvel potyčku při pojmenování kategorií, protože MPAA už vlastnila trademark na označení PG a PG+). Pravděpodobně to ale neznamená, že by najednou kvalita jejich komiksů strmě stoupla nebo se změnila cílová skupina Green Lanterna. Pravidla CCA šla v průběhu let s dobou a nebyla tak striktní jako původní znění. Dospělá odnož Vertigo se jimi samozřejmě neřídila nikdy.

Werthamovy spisy si od loňského léta můžou Američané prostudovat v knihovně Kongresu. Mezi tisícovkami předmětů a dokumentů je například sešit Kid Colt, Outlaw z roku 1967, do něhož si Wertham poznamenal, že ze 111 panelů jich má 69 násilný obsah. Psychiatr, který zemřel v roce 1981, ale sám nebyl jednorozměrným padouchem. V Harlemu například otevřel jednu z prvních klinik, kde ošetřovali černochy, a minimálně dvakrát týdně tam sloužil coby dobrovolník. Také přispěl ke zrušení segregace v amerických školách.

AKTUALIZACE 22. ledna: Po 57 letech se CCA zbaví všichni vydavatelé. Archie Comics upustí od CCA v únoru.