ZeNgramovali jsme comics

Když jsem si přečetl článek o nové službě společnosti Google zvané Ngram Viewer, která vznikla jako doplněk k obří googlovské digitalizované knihovně, musel jsem hned vyzkoušet, jestli dokáže podat i nějaké relevantní informace o komiksech. Její jedinou funkcí je totiž vyhledávání četnosti jednotlivých slov v knihách a to pro daný jazyk a dané období. Nebylo tedy od věci zadat anglické slovo comics pro celé minulé století a ejhle, vidíme od dvacátých let pozvolný a pak strmý nárůst výskytu tohoto slova a pak bum ho – Wertham. Lépe řečeno vydání knihy Seduction of the Innocent (Svádění nevinných) psychiatra Fredrica Werthama v roce 1954 a s ní počátek tažení proti komiksu, které se evidentně zdařilo. Nebohé slůvko comics se pak kutálelo z kopce prakticky až do sedmdesátých let, kdy ho nástup stříbrného věku komiksu a undergroundové tvorby opět přivedl životu. Nicméně dostat se na původní četnost/popularitu se komiksu podařilo až v polovině devadesátých let.

5 komentářů u „ZeNgramovali jsme comics“

  1. Velmi zajímavé, takovéto výkyvy by člověk nečekal; comics tedy evidentně vděčí Werthamovi kromě jiného i za značnou popularizaci.

  2. No jo, ja jsem to poplet. Myslel jsem, ze diky Werthamovi dosahlo slovo comics nejvetsiho vyskytu, coz je vlastne nesmysl.

Komentáře nejsou povoleny.