Jaký byl rok 2010: České a slovenské komiksy

Uplynulý rok by nemohl v klidu spát (ať už uplynulé roky spí kdekoli), kdybychom ho s odstupem času nezrekapitulovali. Položili jsme si tedy několik zásadních otázek. Pak nás to ale přestalo bavit a přešli jsme radši ke komiksům. Takže které loňské tituly nás nejvíc zaujaly? Jaké důležité události se přihodily? A co se nepovedlo?

Na naší straně dostalo možnost odpovídat deset redaktorů nebo příležitostných přispěvatelů Komiksária. Čtenáři nás ale klidně můžou přejet v komentářích…

Začínáme s výběrem nejlepší domácí a slovenské tvorby.

Michal Jareš
Jsem rád, že vychází BubbleGun, ale jinak ten loňský rok za moc nestál… Potěšil mne skvělý slovenský strip Rudo, který je ale bohužel jen na netu, bavím se nad Pokusem a Omylem i nad hysterií kolem něj. No a samozřejmě Lips Tullian (o kvalitě mateřského mléka se nediskutuje) a cigošské O příbjehi, protože to jde někam jinam a nebojí se toho.

Karel Jerie
Příjemné překvapení byl Egypťan od M. Smolíkové Kubátové. Velký kus dobře odvedené práce.
Také konečně vyšly komiksy s Ferdou Mravencem od Sekory v souborném vydání. Tomu říkám důležitý počin!

Pavel „Pafko“ Kořínek
Největším a nejpříjemnějším překvapením roku 2010 pro mě byla trilogie O přibjehi Markéty Hajské, Máši Bořkovcové a Vojtěcha Maška, rozsáhlý komiksový trojdokument ohromující obsahem, rozsahem i jedinečností a profesionalitou svého zpracování. Zaujala i debutující Markéta Smolíková Kubátová se svým kresebně bravurně zvládnutým Egypťanem. Co se přetisků starších materiálů týče, jistě se nabízí zmínit luxusní vydání sebraného Lipse Tulliana z Albatrosu, pro český komiks, jeho společenské postavení a širší přijetí je ale myslím ještě důležitější událostí antologie Generace Nula: Český komiks 2000-2010. Vydáním této publikace získal moderní domácí komiks svůj první reprezentační „sampler“, vzorník pro nedůvěřivce, přehledový svazek, který suverénně přesvědčuje o životnosti, rozrůzněnosti i originalitě dnešních komiksových tvůrců.

Tomáš „Keporkak“ Prokůpek
Asi nejvíc mě potěšily poslední aktivity Filipa Škody – hlavně kvůli jeho osobnímu příběhu v pozadí. Především strip Můj táta a já beru jako podivuhodný a povzbudivý důkaz toho, že i autor, který se zpočátku nezdá být příliš talentovaný, se může díky své paličatosti a pracovitosti dobrat k velmi sympatickým a kvalitním výsledkům.

Martin „M@P“ Přibyl
Z loňských tuzemských titulů nejvíc potěšili Tomášové Prokůpek a Kučerovský se svým výročním aarghovým speciálem, a to nejenom proto, že už nás tu deset let zahrnují mnohdy unikátními materiály, ale proto, že se číslo zkrátka povedlo. Nechybí unikátní historické výzkumy, legendární Pouť do země šafránu, několik narážek pro ty, co dění dlouhodobě sledují, a samozřejmě stabilně dobrá úroveň komiksů.
Uznání si krom Tomášů zaslouží i vydavatelé malých fanzinů, jako je už tradičně špičkový BubbleGun či nový BB Komiks.
Poprvé se tu také objevil dokumentární komiks, a to hned formou trilogie O přibjehi, z produkce nakladatelství Lipnik, které už také začíná vytvářet svou vlastní stabilní platformu. Četl jsem zatím jen Albínu a ta je super.

Lukáš Růžička
Stotřicítka čím dál víc připomíná sen fanouška, který přes den navštívil Moebiovu výstavu, doma si pustil pár dílů Lostu, prošel několik úrovní Falloutu a usnul zmátožený při sledování anime. Hodní, zlí a oškliví tak obsahují osudovou přeměnu jedné z vedlejších postav i chytlavé hrátky se strukturou vyprávění. Není to úplně originální, ale funguje to skvěle. Podobně jako Egypťan vonící Mignolou. Zjevil se znenadání a ledakomu určitě vytřel zrak profesionálním řemeslem.
Naprosto mě okouzlil Výroční speciál Aargh!u a především archivní komiksy s Adolfem, Kačákem detektivem a Vodníkem Vencou. Zatímco třeba ve Spojených státech zažívají reprinty historických klenotů zlatý věk, u nás je každý obdobný počin důvodem k oslavě. Proto mi udělala radost i (před)válečná Dobrodružství Ferdy Mravence. A Lips Tullian. Samozřejmě.

Jan „was“ Samohejl
Oblast našich komiksů vydaných v minulém roce zcela jasně opanoval Kája Saudek – v roce 2009 to bylo pokračování Muriel, teď Lips Tullian. Loupežnickou publikaci od Albatrosu považuju za vůbec nejlepší český komiks. Jinak určitě stojí za zmínku i souborné vydání Volemanových příhod a pravděpodobně i trojice O Přibjehi, kterou jsem zatím ale nečetl.

Vhrsti
Český komiks mě baví. Hlavně Aargh! – Výroční speciál, Koule a krychle, O přibjehi, Radiator & Recyklator či Voleman, který mimochodem loni v Itálii obdržel Slowcomics Best Fanzine Award 2010. Skvělé jsou i pečlivě připravené sbírky z české komiksové klasiky – Dobrodružství Ferdy Mravence a Přátelé z pravěku. O Saudkovi nemluvě.

Vladimír „Zarkoff“ Zavadil
Album 130 hodní, zlí a oškliví pro jeho specifický humor.