Angoulême 2011: Spiegelman bude příštím prezidentem, Polyp má první hattrick v historii

Zdroj: bdangouleme.com

Atmosféru 38. ročníku Mezinárodního komiksového festivalu v Angoulême jste již mohli zažít s Tomášem a Tomášem. Nyní se podíváme na ceny, jejichž vyhlášení komiksovou slavnost v neděli zakončilo. Porotě předsedal loňský laureát Baru, tím dalším bude Art Spiegelman, který získal Velkou cenu města Angoulême a může se těšit na čestnou pozici prezidenta příštího ročníku. Dvaašedesátiletý Spiegelman je po Willu Eisnerovi (1975) a Robertu Crumbovi (1999) teprve třetím americkým laureátem Grand Prix.

Přečtěte si také o dalších cenách udílených v Angoulême.

Zvláštní cenu poroty dostal americký komiksový autor David Mazzucchelli (*1960) za grafický román se záhadným názvem Asterios Polyp. Ve skutečnosti je to jméno hlavní postavy. Po formální a narativní stránce výjimečný komiks se zabývá morální a osobní krizí současného amerického intelektuála. O jeho výjimečnosti svědčí zápis do historických tabulek – je prvním titulem, který získal zároveň Eisnerovu cenu, Harveyho cenu a ocenění v Angoulême.

Cenu za nejlepší album obdržel mladý italský autor Manuel Fior za příběh o lásce Petra a Lucie „Pět tisíc kilometrů za vteřinu“ (Cinq mille kilomètres par seconde).

Cena čtenářů byla udělena prvotině Julie Marohové „Modrá je teplá barva“ (Le bleu est une couleur chaude), ve které mladá francouzská autorka vypravuje o citových zmatcích, láskách a úzkostech dospívající dívky jménem Clémentine.

Cenu za sérii získala komiksová řada „Bylo nebylo ve Francii“ (Il était une fois en France). Její autoři, scénárista Fabien Nury (*1976) a kreslíř Sylvain Vallée (*1972) v ní líčí peripetie odbojového hnutí ve Francii během Druhé světové války.

Objevem roku se díky 244stránkovému albu „Mezidobí“ (La Parenthèse) stala třicetiletá autorka Elodie Durandová, která popisuje vlastní zážitky z období, kdy onemocněla epilepsií a mozkovým nádorem.

Cenu za „Kulturní odkaz“ získal již nežijící italský autor Attilio Micheluzzi (1930-1990) za dobrodružný příběh Bab El Mandeb, který se odehrává v roce 1935 na Blízkém Východě. Komiks byl prepublikován v měsíčníku (A Suivre) v letech 1986-7 a nakladatelství Rizzoli jej vydalo v albu roku 1987.

Cenou pro mladé autory byl poctěn třetí svazek série Les Chronokids o dvou sourozencích, kteří získají schopnost cestovat v čase. Autory komiksu jsou Stan (vlastním jménem Stanislas Manoukian, *1969) a Vince (Vincent Roucher, *1969), jimž přispěl cennými radami Švýcar Zep.

S přispěním Lukáše Růžičky

1 komentář u „Angoulême 2011: Spiegelman bude příštím prezidentem, Polyp má první hattrick v historii“

  1. Koho by zajimal  Mazzucchelliho komiks Asterios Polyp, muze se podivat na http://www.youtube.com/watch?v=mXm1-hwCsIc , kde o nem Thierry Groensteen mluvi. Komiks je pozoruhodny tim ze kazda postava je kreslena jinym stylem tak, aby to odpovidalo jejimu charakteru.
    Dalsi video – tez T.G. – se tyka komiksu Brechta Evense Les noceurs (Hyrivci, lepe asi Na flamu), ktery ziskal Cenu odvahy – asi neco jako Smely umelecky pocin…: http://www.youtube.com/watch?v=a57IIxBkORw

Komentáře nejsou povoleny.