Rok 2011: Na co se těšíme?

Už víte, na jaké loňské komiksy budeme vzpomínat v dobrém i ve zlém. Je na čase přívítat rok 2011 posledním příspěvkem výroční ankety a začít se těšit na kousky, které vyjdou letos. (Ano, víme, že už je březen.)

Existují nějaké tituly, kterých se nemůžete dočkat vy, laskaví čtenáři?

Michal Jareš
Na co se těším v tomhle roce? Z cizích věcí na Celluloid od Davea McKeana, na Love from the Shadows od Gilberta Hernandeze a na 301. číslo The Comics Journalu. U nás na nějaká překvapení. Třeba na to, že nevyjde Omnibus Human Torch nebo Omnibus Green Goblin #5. Nebo že se mi povede sehnat Robot Dreams od Toy_Box. A že vznikne ještě nějaký fanzin. A spíš než těším se trochu bojím Chyby a Ve stínu šumavských hvozdů. Ale doufám, že se ten strach nějak v průběhu roku rozežene.

Karel Jerie
Jestli se nepletu, tak Crew by měla vydat kompletní sérii Incal od dvojice Jodorowsky-Moebius. Tak na to se opravdu těším. Držím palce, aby to vyšlo.

Pavel „Pafko“ Kořínek
Komiksových lákadel slibuje rok 2011 vrchovatě. S novými knihami se přihlásí Daniel Clowes i Chester Brown, Fantagraphics pokračují s luxusním vydáváním klasiky a letos by k jejich už zavedeným projektům měl přibýt například stripový Mickey Mouse, Barksův Kačer Donald či – konečně snad, nezbývá než doufat – Bushmillerova Nancy. Drawn and Quarterly pak slibují sebrané Big Questions Anderse Nilsena, mnohasetstránkový špalek plný existenciálních otázek a bajce podobných vyprávění. Co se kvalitní mangy týče, Vertical bude pokračovat v Tezukovi, kromě pokračujícího Black Jacka slibuje i jednosvazkové Book of Human Insects a hlavně Princess Knight. Těším se ale i na semi-autobiografické válečné drama Onward Towards Our Noble Deaths Šigeru Mizukiho. A alespoň krátkou zmínku o sekundární literatuře: nový Comics Journal vypadá skvěle a rozšířené vydání Robinsonových ilustrovaných dějin komiksu (The Comics: An Illustrated History of Comic Strip Art 1895–2010) by mohlo rozšířit stále ještě ne zrovna přeplněnou knihovničku kvalitních historiografických příruček. Sabinovi a Walkerovi v ní bylo v posledních letech smutno. Krumla na poličku nepustili.

Richard Podaný
Na podzim po letech konečně vyjde Thompsonovo Habíbí. Doma se především těším na Incal. I když je Pelissa výborná, já jsem zatvrzelý scifista a ona se mi jeví jako pouhá příjemná ochutnávka před Incalem, který považuju za asi nejlspší SF komiks vůbec.

Tomáš Prokůpek
Vedle nových alb Lucie Lomové a koalice Jirky Gruse s Monstrkabaretem jsem hodně zvědavý na padesátistrákový příběh s Fanoušem, na kterém právě pracuje Dan Černý, a taky doufám, že někdo vydá Vaškovi Šlajchovi jeho vydařený projekt Lvice v trní.

Martin „M@P“ Přibyl
Letošní výhled je opravdu velmi lákavý, nový komiks Chestera Browna Paying For It, kompletní Big Questions Anderse Nilsena či Celluloid Davea McKeana.

A od loňska už mám nasysleno sedm dílů Joe the Barbarian od Granta Morrisona a snad už se brzy dočkám neustále odkládaného dílu závěrečného.

Na tuzemském trhu jsem zvědav, jak se chytne nová edice Evropských mistrů od Crwe, a jak dlouho tu vydrží bb-artovská vlna omnibusů.

Lukáš Růžička
Už aby vyšly další komiksy od Gerarda Waye a jeho spřízněnoho gangu výtvarníků. Ať to budou Killjoys nebo třetí sezóna Umbrella Academy. Černý hřebec by taky konečně mohl přivést slibovanou minisérii Furry Water – Rafael Grampá kreslí 200 stran postapokalyptického komiksu o pěti sourozencích, kteří přežívají (hlavně díky obřím zbraním) ve zdevastovaném světě. Ještě před vydáním se zadřela Williamsova sólovka s Batwoman, snad letos vyjde aspoň pár čísel. Těším se i na reprinty klasických sérii (Kirby a spol.), stripů (Mickey Mouse od Fantagraphics vypadá fantasticky), jim věnovanou publikaci The Comics: An Illustrated History of Comic Strip Art 1895–2010 nebo kompletní Kalutovo sci-fi Starstruck, které prošlo novým koloringem. Jestli vyjdou i nové počiny od Natea Powella (Any Empire), Paula Popea (Battling Boy) nebo Farela Dalrympla (The Wrenchies), bude to fajn, ale všechna odkládáná veledíla letos přebíjí Craig Thompson a jeho Habíbí. Jednou z nejlepších věcí na komiksu je ovšem to, že neustále objevujete něco nového – těším se proto na objevy roku 2011!

Jan „was“ Samohejl
Knižní veletrh, Crwecon, Komiksfest, udělala by mi radost i nějaká povedená filmová adaptace komiksu… no a z knížek se konkrétně těším na Incal.

Vhrsti
¡Vitor! ¡Vitor! ¡Vitor! ¡Penet kysh! Právě těmito slovy nedávno Lucie Lomová oznámila ukončení dvou a půl leté usilovné práce na kresleném románu Divoši / Les Sauvages. Kreslila ho nejen doma, ale i na rezidenčních pobytech v Evropě. Takže se těším na příběh o Albertu Vojtěchu Fričovi a jeho indiánském příteli z kmene Čamakoko Čerwuišovi.

Zarkoff
Na Incala!

5 komentářů u „Rok 2011: Na co se těšíme?“

  1. …já nostalgicky vzpomínám na francouzské komiksy jako Dr.Justice,Rahan atd.Bohužel to u nás skoro nikdo nevydává…i když pár dílů Rahana vydal tuším,že Egmont a pár dílů obou komiksů vyšlo v české verzi Pifa,když ještě vycházel.Divím se,že takto kvalitní věci tu skoro nevycházejí……ms

  2. Těším se na nového Blacksada. Doufám, že vyjde třetí díl Le Grand Mort, tedy že Erwan najde Pauline a její tajemnou dceru a rovnováha vesmíru bude opět nastolena. A teď zrovna nejvíc na balík komiksů z Francie – Pedrosův Shaolin Moussaka a Kompletní L’enfant de l’orage.

Komentáře nejsou povoleny.