Video: Daredevil začne od začátku, maluje ho Grusův oblíbenec

Matt Murdock alias Muž beze strachu alias Daredevil se oficiálně zabydlel i v Česku, omnibus příběhů od Bendise a Maleeva (ačkoli jeho jméno trestuhodně chybí na obálce) je vůbec nejlepší způsob, jak se seznámit s moderní verzí slepého ochránce New Yorku. Bendis ještě přitlačil na pochmurnou atmosféru, kterou se na přelomu 70. a 80. let proslavil Frank Miller. Od něj Crew připravuje minisérii Muž beze strachu, což bude trochu matoucí vzhledem k tomu, že se tak jmenuje právě první český omnibus.

Budoucí architekt Sin City už krátce po dvacítce ukázal, kam ho to táhne a superhrdinský komiks, v němž se ještě před pár měsíci proháněly velké mluvící gorily, proměnil v tragickou kriminálku odehrávající se v barech a skrýších mafiánů, hrdinům i záporákům stavěl do cesty osudové ženy a do toho stíhal skládat pocty svému mentorovi Willu Eisnerovi (například nápisy epizod ve stylu Spirita). Výrazný Millerův styl svého času dokonce parodoval Alan Moore v jedné britské antologii.

Marvel si nyní ale řekl, že drsnosti bylo dost (po Bendisovi přebral sérii expert na noir Ed Brubaker). Daredevil se tak v červenci dočká restartu, který by měl Murdockův život trochu prosvětlit a udělat z něj zase pravého superhrdinu se superprotivníky. Přečíslovaný Daredevil #1 by ale nemusel být úplný průser, protože ho dostali na starost scenárista Mark Waid a především výtvarné duo Marcos Martin a Paolo Rivera. Ačkoli Marvel v tiskové zprávě píše, že se řada nemá změnit v dnes tolik moderní retro, Martin a Rivera určitě dají Daredevilovi příjemně staromódní vzezření (Martin nedávno udělal to samé se Spider-Manem, kam jeho kresba navazující na Stevea Ditka neskutečně pasovala, a v podstatě byla jediným důvodem, proč se nechat lapit do pavučin).

Malíř Rivera (blog), mimo jiné jeden z oblíbených komiksových výtvarníků Jiřího Gruse, natočil se serverem The Comic Archive video, ve kterém názorně ukazuje, jak vzniká obálka prvního čísla.

, Brian Mich\l

1 komentář u „Video: Daredevil začne od začátku, maluje ho Grusův oblíbenec“

  1. Prečo musia prevrátiť celý comics naopak? AJ keď je pravda, že Mark Waid je dobrý scenárista. Nechám sa prakvapiť

Komentáře nejsou povoleny.