VIDEO: Jak mohl vypadat filmový Eskapista

Adaptace Chabonovy knihy Úžásná dobrodružství Kavaliera a Claye visí ve vzduchu už od roku 2000, kdy se román o židovských kořenech superhrdinského komiksu stal senzací. O rok později za něj autor získal Pulitzerovu cenu. Ve filmu měl účinkovat Jude Law pod vedením Sydneyho Pollacka, později Tobey Maguire, Jamie Bell a Natalie Portmanová v režii Stephena Daldryho.

Zatímco jindy hrozí producenti pořádným prokrácením rozsáhlé předlohy, Scottu Rudinovi (The Social Network) coby velkému fanouškovi románu, jemuž patří i jedno z poděkování v první edici, se naopak zdálo, že sám Chabon vynechává ve scénáři spoustu skvělých pasáží. A tak i deset let po vydání knihy uniká ambiciózní projekt snahám o převedení na filmové plátno.

Na internetu je alespoň dvouapůlminutové testovací video The Escapist v.s. The Iron Gauntlet. Jeho režisér Jamie Caliri (nádherné titulky k Řadě něšťastných příhod nebo seriálu Tara a její svět) měl studiu předvést především symbolické propojení obou linek – příhody smyšlených tvůrců, z nichž jeden pochází z Československa, a mstitele Eskapisty bojujícího proti nacismu.

Hrdinný Eskapista, kterého si Chabon vymyslel stejně jako jeho duchovní otce (židovští bratranci Kavalier a Clay mají být tvůrčí dvojka ve stylu Shuster/Siegel nebo Simon/Kirby), se nakonec stal skutečným protagonistou úspěšných komiksů.

Různí autoři vyprávěli jeho dobrodružství v antologii Michael Chabon Presents: The Amazing Adventures of Escapist (2004) ozdobené cenou Willa Eisnera, Brian K. Vaughan napsal velmi volné pokračování románu The Escapists (2006), v němž dál živil cimrmanovský koncept (píše se tu například, že Eskapista byl prvním hrdinou, jenž udeřil Hitlera na obálce komiksového sešitu).

Vaughanův scénář je však v druhém plánu obrovskou poctou komiksovým autorům a oslavou tvůrčí nezávislosti. Osudy současných mladých autorů, kteří v Clevelandu (kde se narodil Superman, Azzarello, Bendis i Vaughan) navazují na klasiky Kavaliera a Claye, prokládá scénami z jejich komiksů.

Záběry z videa The Escapist v.s. The Iron Gauntlet

2 komentáře u „VIDEO: Jak mohl vypadat filmový Eskapista“

  1. Tohle je nádhera. Hlavně ta práce s komiksem ve videu. knížku mám doma.

  2. Tak, tak, vypadá to nádherně. Připomnělo mi to poetiku Mazaného Filipa od Václava Marhoula. Mohli by mu to svěřit a ve Státech udělat jen efekty:) Když tam budou hrát herci jako Táborský nebo Dulava, bude to dokonalý!

Komentáře nejsou povoleny.