Vyšel Švejk v komiksové podobě. 20 stran osvětlí, jestli je to zbytečná adaptace

Dobrý voják Švejk patří mezi nejpopulárnější české románové postavy. Haškovo životní dílo tak vcelku logicky představuje domácí látku, která je v zahraničí nejčastěji převáděna do komiksové formy. Kreslené příběhy se Švejkem se postupně objevily v Srbsku, Polsku, Maďarsku nebo Slovinsku. Nejstarší (skoro)komiksová verze ovšem vznikla už v letech 1923–25 v Československu – tehdy otiskovalo České slovo Ladův obrázkový seriál, z nějž autor později vybral některé kresby a použil je jako doprovod k ilustrovanému vydání románu.

Následně si Josef Švejk zahostoval ve stripech a komiksech Bohdana Chlada, Jiřího Wintera-Neprakty, Káji Saudka nebo Jana Patrika Krásného, na novou komiksovou adaptaci románu si však vzhledem ke kodifikovanému Ladovu ztvárnění hlavních postav dlouho nikdo netroufal.

Ke zlomu došlo teprve nyní, kdy nakladatelství XYZ vydalo komiksového Švejka (186 stran, 399,-) podepsaného kreslířem Petrem Vyoralem. Už z prvních ukázek je však bohužel celkem zřejmé, že tento pokus nedopadl dobře a že představuje jen další položku v aktuální vlně zcela zbytečných komiksových převodů literární klasiky, jimiž český trh zaplavuje především nakladatelství Grada.

Následuje dvacetistránková ukázka.

7 komentářů u „Vyšel Švejk v komiksové podobě. 20 stran osvětlí, jestli je to zbytečná adaptace“

  1. ugh…. čekal jsem něco na způsob volemanových příhod a kreslířsky, ble, to i ty stripy s tou sovou tady mají nějakou osobitost.

  2. je to strasne…. a pripajam sak Swantoviet v podani grusa si to skutocne viem predstavit …to by boli pointy ! :D

  3. standartně dobře kreslené, ale pro mě moc mainstreemové, což mi moc nesedí s danou předlohou, která vyžaduje spíše něco originálnějšího, co by se mohlo aspoň částečně srovnat s ladovými ilustracemi, filmem s hrušínským v hlavní roli a trnkovým loutkáčem 

  4. Škaredost po všech stranách a na všech stránkách. Opravdu zbytečnost. Špatná kresba, digitální coloring se taky moc nehodí. Nemluvě o kompozici, fázování a skladbě jednotlivých panelů. A ty bubliny a leterring? Vlastně je zbytečnost k tomu vůbec psát komentář…

  5. mi se knížka líbí, marně jsem se ptal knihkupce na pokračování, prý už další nebude kvůli zániku a sloučení nakladatele. Každopádně je to oživení už notoricky známých verzí tohoto příběhu, a doufám, že se dá pár chytrých hlav dohromady a vydají pokračování!

Komentáře nejsou povoleny.