Zvýšení DPH se týká i komiksů. Petr Litoš vysvětluje, jak to postihne nakladatelství Crew

Co bude mít brzy společného Česká republika, Ukrajina, Albánie a Bulharsko? Daň z přidané hodnoty na knihy. Vláda dnes potvrdila zvýšení DPH ze stávajících 10 na 20 procent, a pod položkou knihy se samozřejmě ukrývají také komiksy. Několika českým nakladatelům jsme rozeslali jednoduchou otázku – jak se navýšení DPH dotkne vaší produkce? První (a rozhodně vyčerpávající) odpověď přišla z nakladatelství Crew.

„Když DPH na knížkách poskočilo z 5 % na 10 %, vstřebali jsme to a koncové ceny neměnili. Takže třeba Garfield stále stojí 99 Kč, magazín CREW totéž… Už těch 5 % ale bolelo, z pohledu celkové marže nakladatele – pokud je tedy vůbec výdělečný – jde o desítky procent. Aktuální desetiprocentní nárůst DPH vstřebat nemůžeme, není z čeho brát. Takže v podstatě jsou tři varianty:

1. zvýšit koncovou cenu knížek – což s sebou nese skoro jistotu nižších prodejů a tudíž krom toho, že zákazník zaplatí vic, my více riskujeme

2. přehodnotit riziko a aspoň z části nepřenášet nárůst DPH do koncové ceny – toto u některých titulů půjde a u některých určitě ne

3. některé tituly nevydat

Patrně se vydáme cestou kombinace všech těchto tří variant. Rád bych upozornil na to, že pouze varianta č. 3 s sebou nenese zvýšení rizika na straně nakladatelů. Jelikož většina nakladatelů, ty komiksové nevyjímaje, se pohybuje vysloveně na hraně, bude to asi hodně zajímavé.

Zajímavý je také aspekt načasování. Pokud dojde ke změně k 1. 1. 2012 nebo dokonce už k 1. 10. 2011, máme velké procento projektů, které jsou sice nakontraktované, ale najednou zatraceně špatně spočítané.

Podle Svazu českých knihkupců a nakladatelů (dále SČKN – pozn. red.) se sníží prostředky plynoucí k nakladatelům ne o 10 %, ale 22 % (v případě zachování koncové ceny). Toto číslo dle mého odpovídá realitě. Ovšem s tím, že SČKN z této snížené odměny nakladatele předpokládá úhradu položek, jako je mzda redaktora, typografická úprava, lektorské posudky, nájem, telefony a tak dále. My moc netelefonujeme, zato typografická příprava a podklady (filmy, resp. dnes už počítačové
soubory s originálním komiksem) nás stojí netriviální peníze. A ty se nesníží. Stejně jako odměna překladatele a redaktora, i když ty nejsou obvykle nijak závratné. V našem případě by se titul od titulu prostředky snížily o 50 – 90 %. Proto zmiňuji, že tohle navýšení DPH už neutáhneme.

Co bude nárůst DPH znamenat v případě koncové ceny, je individuální, záleží na dalších parametrech publikace. Pro ilustraci jsem propočetl dva naše nadcházející produkty ve variantě, kdy DPH kompenzujeme v nárůstu koncové ceny: jeden nám z 729 poskočí na 859 Kč (18 % nárůst), druhý z 269 na 295 Kč (9,6 % nárůst). Takže čtenáře to bude stát více, ale my dopadneme hůře, protože prodeje budou slabší.

Když trošku přeženu, tak magazín CREW se naprosto vymyká ekonomickým ukazatelům. Je to titul, který prodělá v každém případě, neexistuje varianta, kdy by neprodělal (nepomáhá ani prodat všechny vydané kusy, tak dobře to máme pojištěné). Takže paradoxně máme větší volnost. Ohledně magazínu se nicméně nechte překvapit, tam se budou dít jiné věci, to už naše rada plešatých posvětila před časem. Abych předešel okamžité otázce, tak ukončit magazín ten plán není.

Na okraj: rohlík si koupíte i dražší. A jestli vám na něco peníze nezbudou, tak to odnesou filmy, knížky a další zbytnosti. Odnesly by to i v případě, kdy by se u nich zachovala současná hladina DPH. Takto to zavání likvidací, n’est-ce pas?“

7 komentářů u „Zvýšení DPH se týká i komiksů. Petr Litoš vysvětluje, jak to postihne nakladatelství Crew“

  1. Ten počáteční výčet států sedí jak prdel na hrnec. Přesně tam patříme!

  2. Pevně doufám (pro klid duše pana Litoše), že komiksový fanoušek si odpustí dražší rohlíky a bude si řádně šetřit na komiksy. Ostatně – nejen stravou je člověk živ, no ne? Ale vážně – situace okolo plánovaného zvýšení DPH mě rmoutí – komiksy obecně nejsou zrovna levná zábava :/

  3. Čtenáři v ČR zaplatí za možnost číst knihy na DPH 1,5 miliardy Kč. Komenský se obrací v hrobě jak na grilu!
    (při nižší sazbě 10% se počítá s „výpadkem“ pro rozpočet 750 mil, z toho mi vychází, že při 20% počítá stát s 1,5 mld)

  4. Hm: zvýšení ceny s daní ze 110 na 120 znamená růst o 9,(09) % stávajícího stavu; čili Petr počítá s poklesem prodejů v prvém případě o 7,4 %, v druhém o 0,5 %. Matematiku a účetnictví ovládá nepochybně lépe než autor těch směšných čísel SČKN, ale stejně bych rád ty kalkulace viděl.

  5. u me jeto jednoduchy, volim rohliky. A jelikoz chci kupovat vsechny komiksy co vychazi nebo nic, pravdepodobne zvolim variantu zruseni tohoto konicka. Prejdu na online cteni v anglictine ale i cestine. Komiksy nejsou vsechno a vsechno ma svy meze. Davat 1100,- za 20 let stary komiksy (omnibusy) je uz fakt trosku mimo

  6. Je to v tom, že práva se sice určují procentem z koncové ceny prodaných knížek, ale garantuje se tam minimum. Takže do nějaké částky je to minimum fixní náklad a od nějaké částky najednou platíme práva procentem vůči prodejům a minimum se neřeší. Ke všemu ty minimální částky máme určené vůči cenám obsahujícím 10 % DPH, takže to tam začne dělat zajímavá kouzla. Díval jsem se mezitím na více titulů a většinou by stačil nárůst o těch cca 9 %. Což často ale znamená proražení psychologické hranice ceny a tudíž snížení prodaných kusů. Zase nás čeká trocha věštění z koule.

Komentáře nejsou povoleny.