Kdo chce zdigitalizovat Jessii?

Návrh koncepce digitalizace českých filmových děl z ledna 2010 dostává konečně konkrétní obrysy. V posledních dnech zaplavila média informace o tom, že se začalo pracovat na prvním z 200 vybraných filmů. Je jím Marketa Lazarová (1967) Františka Vláčila – nejlepší český film všech dob dle odborné i laické veřejnosti.

Fanoušky komiksu – a zvláště pak Káji Saudka – zaujme, že mezi vybranou společností nechybí výtvarně nevšední počin režiséra Václava Vorlíčka Kdo chce zabít Jessii? (1966).


Můžeme se tedy těšit, že v blízké budoucnosti spatříme ve vysokém rozlišení 4K (4096 x 2480) z valné většiny bohužel ztracené a zcela zásadní dílo Káji Saudka, který film opatřil kresbami pro úvodní titulky a několika pokračováními stejnojmenného komiksu, ze kterého čerpá na zadní straně fiktivního časopisu Technický svět Jiří Sovák inspiraci pro výrobu antigravitačních rukavic.

Druhým výtvarníkem filmu a autorem bublin, kterými „mluví“ komiksové postavy Olgy Schoberové, Juraje Višného a Karla Effy, i těch, které doplňují úvodní Saudkovy titulky, byl již bohužel zesnulý výtvarník Vladimír Dvořák. Třetím do party – last but not least! – je Jiří Šimunek, kameraman, který svou precizní a trpělivou prací tyto bubliny citlivě umístil (způsobem, který v dnešní době neomezených možností digitální techniky budí úsměv i uznání zároveň) do obrazu tak, že ani po pětačtyřiceti letech nepůsobí zastarale či jinak nepatřičně.

Film dochoval ztracené kresby

Mezi 200 vybranými snímky bohužel chybí druhé důležité dílo Káji Saudka spjaté s filmem, a to Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970) režiséra Oldřicha Lipského. Snímek je kultovní v několika ohledech. Pro obdivovatele Káji Saudka však jeden dlouhé roky čněl nade všemi. Objevilo se v něm totiž poprvé několik listů ze „zakázané“ legendární knihy Muriel a oranžová smrt, která mohla nakonec vyjít až po dlouhých čtyřiceti letech.

Film přes svou nespornou kvalitu a skvělé herecké obsazení však, troufám si říci, stojí na kresbách Káji Saudka, které buďto doplňují, přerušují jako fiktivní reklamy nebo naopak spojují jednotlivé kapitoly filmu způsobem, který nemá v české a možná i světové kinematografii obdoby. V kanceláři Henryho (Jan Přeučil), jehož předobrazem byl právě Kája Saudek, lze také na stole či zdech sice s obtížemi, ale přesto spatřit několik fascinujících Saudkových kreseb z konce 60. let.

Samostatnou kapitolou jsou kouzelné obálky a úryvky fiktivních komiksů, které si čtou děti ve škole či portýr Freddy v podání Karla Augusty. Valná většina těchto kreseb po skončení natáčení bohužel zmizela neznámo kam a můžeme je dnes obdivovat právě jen v tomto filmu.

Podrobné informace o vybraných filmech v pdf souboru naleznete zde.

Autor: Filip Konečný

4 komentáře u „Kdo chce zdigitalizovat Jessii?“

  1. Ty filmové originály jsou fakt super,jestli se někdy objeví,tak o ně bude rvačka…..Marek sx

  2. Proto je hrozná škoda, že komise nevybrala i Čtyři vraždy… Narozdíl od Jessie, kde jsou kamerou zaznamenány již černobílé tisky a to jen letmo a nikdy jako čitelný celek, ve 4 vraždách jsou snímány přímo originály, a to z valné většiny staticky (tiulky, předěly, reklamy), takže si je člověk může celkem dobře prohlédnout. Snad se najdou další finance a bude následovat nějaké další kolo výběru a nezůstane jen u těchto 200 filmů.

  3. zrovna čtyři vraždy bych chtěl mít zremástrované. víc než jessii. ale co už. jsem rád, že tam jsou i starci na chmelu. ještě bych bral minimálně šíleně smutnou princeznu.

  4. „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“ bych také viděl na seznamu radši, přece jen je tam vidět víc Káji Saudka… Samotná komise mluví o první vlně, tak snad to vyjde v té druhé! Mně se taky líbí „barevně výrazné“ věci typu Starců, Dámy na kolejích, Smrt v sedle bohužel také chybí…

    Uvidíme v Karlových Varech, jak dopadne Marketa Lazarová. Práce byla odhadována na rok a půl a teď jsou z toho necelé dva měsíce… Jsem opravdu zvědavý a napnutý, kde se nyní nachází reprodukční technika a grafická editace obrazu…

Komentáře nejsou povoleny.